‘Afzet zonder afrekening via Royal FloraHolland geen optie’

In het onderzoek naar de vergunning voor Floriway deed ACM ook onderzoek naar de marktmacht van Royal FloraHolland. De ‘eventuele ‘ macht van RFH vormt geen belemmering voor de markt voor sierteeltvervoer, concludeert ACM in een rapport.

Uit het onderzoek naar de positie van RFH op de markt voor sierteelt komen wel een aantal opvallende uitkomsten. Uit de enquête – die werd ingevuld door 1391 kwekers, 345 kopers en 61 vervoerders – blijkt voor veel kwekers dat afzet zonder afrekening via de veiling geen optie is. Slechts 11% van de kwekers ziet directe verkoop aan een handelaar zonder financiële afwikkeling als een volwaardig alternatief voor handelen via RFH. 29% van de kwekers ziet dit in beperkte mate als alternatief.

Marktmacht is niet een term die bij RFH past

Wat vindt de veiling zelf van haar positie? „We hebben juist geen marktmacht, dat moet glashelder zijn. Dat is wat ACM concludeert”, stelt RFH-CEO Steven van Schilfgaarde. „Marktmacht is niet een term die bij RFH past en is dus niet aan de orde.” (..)

In de Bloemisterij editie 37 meer over het besluit van ACM om RFH een vergunning te verlenen voor Floriway en de vermeende marktmacht van de veiling.

Lees het verhaal alvast via mijnbloemisterij.nl in de Bloemisterij.

Geen abonnement? Klik hier of bel 071 5659687.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties