‘Alles beter dan vervelen’

Ontbijt. Krant. Het is zaterdagmorgen even over negenen. Een rustig begin van de dag. Heerlijk. Ik tik even mijn smartphone aan. Dat had ik nu niet moeten doen. Bericht van zoon Rik: ‘Als u zich verveelt.’ Ik app terug: ‘Dan?’ Een minuut later: ‘Dan bent u welkom.’

Het zat er aan te komen. Begin januari hadden hij en zijn aanstaande een huis gekocht. Zeg maar een opknaphuis. De jarenlange leegstand was er aan af te zien, maar voor iemand die daar doorheen weet te kijken een huis met mogelijkheden. Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat, zó’n huis.

De eerste tijd werd besteed aan afbreken. Een schouw, een muur, en nog een, behangtrekken, vloerbedekking eruit, je kent het wel. Liefhebbers genoeg om te helpen. Ik niet, mijn tijd zou nog wel komen als er geschilderd en gesausd moest worden. Ik zat lekker op de achterbank, laat die jonge gasten eerst maar even rauzen.

Vervolgens begon de opbouw. Nieuwe bedrading trekken, nieuwe plafonds, nieuwe kunststof kozijnen, nieuwe wc en badkamer. De stukadoors deden hun best. Mooie gladde muren. Het ging er steeds meer op lijken. Dat moest ook, want in september wil het dan pasgetrouwde paar erin. En de zomervakantie komt er ook nog tussendoor.

En zo kwam het moment dat ook ik het team mocht versterken. Ik had al weer wat ervaring opgedaan met pijpen verven in de kas, dus ik was warmgedraaid. En terwijl het stucwerk uithardde en opdroogde begon ik alvast met het lakken van de kozijnen. En passant wiedden we op een avond de voortuin, wat de buurvrouw de vraag ontlokte of we buiten ook meteen aan de slag gingen. Ehm, nee. First things first.

Die bewuste zaterdag had ik niet direct plannen. Maar als je zoon je nodig heeft dan zeg je geen nee. En dus blader ik de krant snel door, prop m’n brood naar binnen en spring op de fiets. Er liggen immers nog maar zeven weken tot aan het uur (h)U(welijk). Even later sluit ook mijn vrouw aan. De hele dag zijn we bezig met schuren, verven, kitten en schoonmaken. Alles beter dan vervelen.

Kees van Egmond

Lees hier meer columns van Kees.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties