Alocasia: woonplant van de maand september

  Theatraal, een beetje geheimzinnig en ontegenzeggelijk een persoonlijkheid: Alocasia (olifantsoor) zie je niet snel over het hoofd. Het is een sierlijke plant die meteen opvalt door de grote hartvormige bladeren met bijzondere nerven en tekeningen. Hij is daarom gekozen tot woonplant van de maand september.

  Alocasia hoort bij de Araceaefamilie en is inheems in tropisch en subtropisch Azië en Oost-Australië. Er zijn 79 soorten van bekend en uit fossiele resten valt op te maken dat hij in ieder geval in de prehistorie al op aarde groeide. De bladeren worden vaak gebruikt als alternatieve paraplu tijdens een hoosbui: zowel mensen als dieren mogen er graag onder schuilen en ter plekke worden de zetmeelrijke wortelstokken ook wel gegeten.

  Hoe meer bladoppervlak een plant heeft, hoe meer zuurstof hij kan produceren. Dat maakt Alocasia met zijn enorme bladeren een topproducent in zuurstof, die zo zijn steentje bijdraagt aan een prettig binnenklimaat.

  Verzorging

  Alocasia staat graag licht en ruim, zodat hij zijn bladeren goed kan ontvouwen. Laat de potgrond niet opdrogen, de plant is een stevige drinker die houdt van een licht vochtige kluit. In de zomer twee keer per maand wat plantenvoeding geven, in de winter volstaat eens per maand. Af en toe onder de douche of in een zomerse bui afspoelen vindt Alocasia heerlijk.

  Als tropische regenwoudbewoner houdt hij van vochtige lucht: de sierpot in een schaal met water zetten dat om hem heen verdampt, vindt hij geweldig. Als het onderste blad minder mooi wordt, snij je het 4 cm van de basis af. Dit bevordert de groei van nieuw blad.

  Bron en foto: Mooiwatplantendoen.nl

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties