Amerikaans team onderzoekt rol bacteriën op schimmeldraden bij plantgroei

  Een groep onderzoekers in de Verenigde Staten heeft een ontdekking gedaan waardoor mogelijk het gebruik van kunstmest kan worden teruggedrongen. Een team van het Boyce Thompson Institute in Ithaca in de staat New York heeft onderzoek gedaan naar verbindingen tussen plantwortels en schimmeldraden, zogeheten arbusculaire mycorrhiza. Daarbij is ontdekt dat deze specifieke soorten bacteriën aantrekken.

  Het is bekend dat zulke ondergrondse verbindingen tussen schimmels en planten gunstig zijn voor het groeiproces. De schimmels voorzien de plant onder meer van fosfor en fosfaten, belangrijk in het groeiproces. In het onderzoek is gekeken naar mycorrhizae tussen schimmels en kortsteel, wat verwant is aan tarwe. Op de schimmeldraden zijn daarbij kolonies bacteriën gevonden die sterk afwijken van de bacteriën die verder in de bodem voorkomen.

  Bacteriën mogelijk natuurlijke bemesters

  „Dit vertelt ons dat de schimmeldraden in arbusculaire mycorrhiza hun eigen bioom hebben,” zegt onderzoeksleider Maria Harrison. „We zijn al een aantal interessante voorspellingen aan het testen met betrekking tot wat deze bacteriën doen.” Ze noemt daarbij nadrukkelijk de mogelijkheid dat de bacteriën het opnemen van fosfor door de plant stimuleren. Het is volgens haar van essentieel belang om te ontdekken welke bacteriën hier allemaal aan bij kunnen dragen.

  Als dat werkelijk zo is, dan is dat goed nieuws. Het zou betekenen dat de onderzoekers uit Ithaca een natuurlijke manier hebben ontdekt om planten, in ieder geval grassoorten, te stimuleren. Hierdoor is het minder nodig om kunstmest te gebruiken. Zowel de landbouw als de groenvoorziening zouden dus groener kunnen worden als deze bacteriën de plant werkelijk meehelpen in het groeiproces.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties