Amerikaans KKR steekt €1 miljard aan krediet in Nederlands mkb

De Amerikaanse durfinvesteerder KKR heeft vandaag bekend gemaakt het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) te gaan ondersteunen met leningen waarvoor ondernemers niet terecht kunnen bij banken. Dat meldt het Financieele Dagblad. KKR neemt daarvoor als belangrijkste financier deel in een nieuw kredietfonds van gefaseerd €1 miljard, samen met de Britse vermogensbeheerder Schroders. Het kapitaal is afkomstig van een bedrijfspensioenfonds.

„Wij vullen een gat op dat de banken laten liggen. Veel mkb’ers kunnen moeilijk aan leningen komen tot €10 miljoen. Het nieuwe programma voorziet in die behoefte”, aldus Quirijn Haak in het Financieele Dagblad. Haak is CEO van het Rotterdamse leningenplatform Neos, dat het geld van KKR en Schroders gaat wegzetten en beheren.

Foto: Shutterstock

Anders dan de banken hanteert Neos langere looptijden (tot zeven jaar) voor zijn leningen. Ook wordt vaak met minder zekerheden genoegen genomen. Daar staat tegenover dat de debiteur een relatief hoge rente betaalt van gemiddeld 9%, wat volgens de krant zo’n 3%-punt meer dan bij een korter lopende banklening.

Afriflora Sher
In de Nederlandse glastuinbouw werd KKR vooral bekend toen het in 2014 een meerderheidsbelang nam in rozenkwekerij Afriflora Sher van de familie Barnhoorn in Ethiopië. Eind vorig jaar meldde LLP, een aan Sun European Partners gelieerde participatiemaatschappij, dat belang te willen overnemen. Deze voorgenomen transactie ligt nog ter goedkeuring voor aan de relevante mededingingsautoriteiten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties