AQ Roses neem Ethiopische productielocatie Dümmen Orange over

  AQ Roses heeft de 12 ha productiekas van Dümmen Orange in Debre Zeit, Ethiopië, gekocht. Dümmen Orange blijft zich in een aanpalende kas focussen op veredeling en vermeerdering.

  De kassen in Debre Zeit zijn ongeveer 15 jaar geleden gebouwd door Olij Roses, dat onderdeel werd van Dümmen Orange. De familie Ammerlaan begon rond die tijd, in 2006, op een andere plek in Ethiopië met hun kwekerij AQ Roses. In Ziway hebben ze nu 37 hectare in productie. „Debre Zeit ligt op een hoogte van 1970 meter boven zeeniveau, dat is 300 meter hoger dan Ziway, zodat we daar een zwaardere kwaliteit rozen met grotere knoppen kunnen telen. Op hoger gelegen gebieden worden de contrasten in gevlamde bloemen ook beter zichtbaar”, zegt Wim Ammerlaan jr.

  Roza Plaza

  De familie Ammerlaan verwerkt en verkoopt al sinds juni 2020 de rozen uit de productiekas van Dümmen Orange in Debre Zeit. Dat gebeurde aanvankelijk in blanco folie, maar inmiddels voldoen de rozen aan de kwaliteitsstandaard die AQ Roses hanteert. Ze kunnen nu in Nederland onder hun handelsnaam Rosa Plaza verpakt en verkocht worden.

  Frank Ammerlaan, algemeen directeur Rosa Plaza AQ Roses: „We kunnen onze klanten nu een nog breder assortiment snijrozen leveren. En zeker zo belangrijk: operationeel kunnen we dit goed combineren met de locatie die we al hadden.” Ammerlaan verwacht dat door het sluiten van de deal met Dümmen Orange de samenwerking tussen beide bedrijven in de toekomst alleen maar sterker zal worden.

  Van 25 naar 10-12 cultivars op 12 ha.

  In de kas in Debre Zeit groeiden op 12 ha zo’n 25 cultivars van Dümmen Orange. Het doel is om dat aantal tot 10-12 terug te brengen. Dat zullen ook cultivars van andere rozenveredelaars zijn. Een daarvan is de rode roos Monte Carlo, die Ammerlaan ook al teelt in Ziway. Het areaal van de zalmrose Hermosa+ zal worden uitgebreid. Dat geldt ook voor de witte Snowstorm+, de witte roos die Dümmen Orange begin 2021 introduceerde.

  Snowstorm+ werd begin die jaar op de markt gezet

  Bij de locatie in Debre Zeit was ook zo’n 1 ha ingericht voor vermeerdering en veredeling van rozen. Die ruimte blijft in handen van Dümmen Orange. Sterker, daar gaat het bedrijf investeren in verwarming en capaciteitsuitbreiding van de vermeerderingsafdeling. Ook de showkas blijft op de locatie in Debre Zeit staan.

  Personeel blijft

  Alle productiemedewerkers gaan over naar AQ Roses. De medewerkers die zich bezighouden met veredeling en vermeerdering blijven bij Dümmen Orange werken.
  Noelia Mansilla, President EMEA bij Dümmen Orange: „Omdat de rozenproductie niet onze core business is, zijn we er sterk van overtuigd dat we onze klanten het beste van dienst kunnen zijn door ons te concentreren op veredeling en vermeerdering. De productie is bij AQ Roses in goede handen.”

  De focus op veredeling en vermeerdering is ook in Nederland ingezet. Eerder dit jaar werd bekend dat de L&M Group de verkoop van rozen en gerbera’s uit de snijbloemenkassen van Dümmen Orange in De Kwakel voor zijn rekening neemt. De verkoop van ‘specialty-rozen’ werd uitbesteed aan Parfum Flower Company uit Aalsmeer.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties