Aquathermie en ondiepe geothermie niet in SDE

In de aanpassingen van de SDE+-regeling worden aquathermie en ondiepe geothermie niet ondersteund met garanties.

Voor geothermie en zonnevelden op landbouwgronden zijn de voorwaarden aangepast. Dat blijkt uit de lijst met wijzigingen voor de tweede openstelling van de regeling op 29 oktober, die is gepubliceerd door het ministerie van Economische Zaken.

Voor geothermie is een beperkte aanpassing doorgevoerd. Omdat ultradiepe geothermie als kansrijk beoordeeld wordt voor partijen ook buiten de tuinbouw, is de grens opgeschoven van 3.500 meter naar 4.000 meter diepte.

Laagwaardige warmte
Voor aquathermie en ondiepe geothermie adviseert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat het geen afgebakende technieken zijn met bovendien een laagwaardige warmte. Een warmtepomp of warmte koudeopslag (WKO) is nodig om de watertemperatuur te verhogen en warmte toepasbaar te maken. Dat advies is overgenomen in de regeling.

PBL stelt verder in een advies om terughoudend te zijn met het stimuleren van zonnepanelen op landbouwgronden die productief zijn. Om de regeling soberder te maken is geen rekening gehouden met grondvergoedingen, blijkt uit het overzicht.

Voor 2020 staat een ruimere wijziging van de SDE-regeling gepland. In het traject daarnaartoe worden innovatieve tuinbouwtechnieken beoordeeld.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties