Hergebruik gasput voor aardwarmte in Agriport A7 stap dichterbij

Het hergebruik van een oude gasput voor de winning van aardwarmte in glastuinbouwgebied Agriport A7 is een stap dichterbij gekomen, nu de gemeente Hollands Kroon onlangs heeft aangegeven groen licht te willen geven voor de daarvoor noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan. Naar verwachting kan de oude gasput daardoor vanaf 2018 of 2019 voor de winning van geothermie gebruikt worden.

Agriport A7 maakt op dit moment gebruik van twee aardwarmtedoubletten, die tien glastuinbouwbedrijven voorziet in 20% van hun warmtebehoefte. De Energie Combinatie Wieringermeer (ECW), het energiebedrijf van Agriport A7, wil deze doubletten uitbreiden met een derde doublet of een extra grote productie- of injectieput, zo stelt directeur Robert Kielstra. „Hopelijk is die uitbreiding eind 2017 in productie. Het project met het hergebruik van de oude gasput volgt daarna en zal vermoedelijk in 2018 of 2019 gereed kunnen zijn.”

Het Canadese gasbedrijf Vermilion Energy – dat na de NAM, die 80% van de Nederlandse aardgasproductie in handen heeft, de tweede onshore aardgasproducent in Nederland is – wint sinds 1977 aardgas uit de put achter de Alkmaarseweg 11 in Middenmeer, vlakbij Agriport A7. Doordat de Nederlandse overheid de jaarlijkse gasproductie aan het beperken is, verwacht het bedrijf de winning van gas hier op termijn te zullen moeten stopzetten. ECW en Vermilion Energy onderzoeken momenteel of de put een tweede leven kan krijgen door er aardwarmte uit te gaan winnen.

Onder gasbel boren

Om uit de oude gasput aardwarmte te kunnen winnen, hoeft er volgens Kielstra slechts 200 m geboord te worden. „Op de boorlocatie hoefde Vermilion Energy destijds alleen de gasbel aan te prikken. Wij moeten iets verder omlaag. Doordat gas lichter is dan water, drijft die gasbel op het warme water dat wij omhoog willen pompen. We moeten daarom zo’n 200 m boren om onder die bel – of wat daarvan over is – uit te komen in het waterreservoir. Dat reservoir moeten we vervolgens zoveel mogelijk doorboren om het water wat gemakkelijker omhoog te krijgen.”

Om op de boorlocatie de benodigde gebouwen en installaties te mogen bouwen, is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakeijk. „Aangezien zo’n procedure een lange doorlooptijd kent en we liever geen jaar vertraging willen oplopen, hebben we die wijziging nu alvast aangevraagd. We zijn blij dat de gemeente heeft toegezegd dat die wijziging er komt.”