Vakblad voor de Bloemisterij Tuinbouw in Lingewaard heet voortaan Next Garden

Tuinbouw in Lingewaard heet voortaan Next Garden

0

Het glastuinbouwgebied Bergerden en de tuinbouwregio Huissen-Angeren in de gemeente Lingewaard moeten voortaan als één tuinbouwcluster worden beschouwd met als naam Next Garden. Dat heeft de gemeente op 29 oktober bekendgemaakt.

Lingewaard wil – samen met de provincie Gelderland, tuinders, Wageningen UR en Radboud Universiteit Nijmegen – het tuinbouwgebied Next Garden de komende jaren verder doorontwikkelen. Onder de titel ’Hier groeit iets moois’ is daarvoor inmiddels een beleid uitgestippeld. Dat richt zich op drie speerpunten:

  • Next Garden moet gaan beschikken over een duurzame energiemix. In dat kader wordt onderzocht of Bergerden kan worden aangesloten op de warmtenetten van Arnhem en Nijmegen om zich zo te kunnen ontwikkelen tot een energiehub voor de regio;
  • Next Garden moet een ideale plek worden voor innovatie en start-ups zodat de regio zich ontwikkelt tot meer dan een standaard glastuinbouwgebied;
  • Next Garden gaat zich qua logistiek en afzet ook richten op het gebied net over de grens in Duitsland, de zogeheten Euregio Rhein-Waal.

Exploitatieverliezen
Verantwoordelijk wethouder Theo Peren erkent dat de gemeente nog wel met stevige exploitatieverliezen kampt doordat de grondverkoop in Bergerden veel trager verloopt dan in het verleden was gepland. „Dat is pijnlijk, maar door nu door de zure appel heen te bijten en dit te verbinden aan stevige investeringen in de tuinbouwontwikkeling de komende jaren, hebben we wel de weg omhoog gevonden. We maken de grondexploitatie weer gezond en kiezen voor een duurzaam en innovatief tuinbouwgebied.”

De gemeente Lingewaard ontstond in 2001 door een samenvoeging van de voormalige gemeentes Bemmel, Gendt en Huissen. De gemeente noemt zich graag ’het Westland van het oosten’ vanwege de vele bloemen- en groentekwekerijen binnen haar grenzen.