Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Areaal ledverlichting groeit

Areaal ledverlichting groeit

0

„In geen van de proefvakken vliegt de teelt uit de bocht. Maar we weten nog niet welke lichtspectrum het beste is.” Dit was onlangs op te tekenen tijdens een praktijkproef waar een combinatie van led en SON-T brandt. Ledlicht is duurder en energiezuiniger dan SON-T. Voor- en nadelen worden steeds meer beproefd in de praktijk. Wat regelmatig leidt tot investeringen in led.

Koop een spectrometer en bepaal het lichtniveau en het lichtspectrum waar gewassen succesvol groeien onder ledlampen, veelal in combi met SON-T. Zo simpel is het niet, stelt Peter Hendrix, Business Development Manager LED bij Hortilux. „Het is geen kwestie van tellen en verschillende leds aan elkaar monteren. Je moet de specificaties en kwaliteiten van de verschillende leds kennen. En ga je uiteindelijk voor de kostprijs van een lichtinstallatie, of voor efficiëncy?”

Hortilux werkt net als andere leveranciers hard aan optimalisatie van ledverlichting. Praktijkproeven zijn daarbij onmisbaar. Een tussenstand in chrysant, roos en lisian­thus, wetende dat ook in gewassen als phalaenopsis, gerbera, freesia, tulp en alstroemeria led in opkomst is.

Dit artikel verder lezen?

Profiteer van onze aanbieding en ervaar het Vakblad voor de Bloemisterij!

Direct registrerenMeer informatie

Uw voordelen

  • Op de hoogte van alle vakinformatie in de sierteelt
  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij

Reageer op dit artikel

avatar