Hortipoint Arnoud de Romph: ’Met levend groen heeft de groenbranche goud in handen’

Arnoud de Romph: ’Met levend groen heeft de groenbranche goud in handen’

0

De prijs van beste interieurbeplanting van het Jaar is drie jaar geleden door branchevereniging VHG in het leven geroepen om binnengroen beter op de kaart te zetten. Nu het weer goed gaat in de branche, is blijvende aandacht wenselijk volgens Arnoud de Romph, businessunitmanager bij Sempergreen Vertical Systems. Het bedrijf won dit jaar de prijs met de groene lobby van het Hyatt Regency Spinoza in Amsterdam.

Jullie zitten zowel in binnen- en buitengroen. Zijn beide bedrijfstakken momenteel booming?

„Wij maken verticale groene wanden voor zowel binnen als buiten en zijn daarnaast kweker van vegetatiematten voor groene daken. En inderdaad, in al die branches gaat het momenteel goed. Het past in de trend van groen en duurzaamheid. Immers, levend groen bindt fijnstof en CO2, zorgt voor biodiversiteit en verhoogt het welzijn en de gezondheid van mensen. De groenbranche heeft met levend groen goud in handen.”

Zet deze prijs binnengroen meer op de agenda?

„Absoluut, dat is ook de bedoeling van branchevereniging VHG. Met deze competitie worden de spotlights specifiek gericht op de toegevoegde waarde van levend groen in de publieke ruimte. En aan de reacties te merken na het winnen van de prijs is de groenbranche hierin geslaagd.”

Is dat nog steeds nodig nu het goed gaat in de branche?

„Levend groen heeft zoveel voordelen, laten we dat vooral blijvend onder de aandacht brengen. Duurzaamheidsinitiatieven zijn noodzakelijk. De toepassing van groen in combinatie met zonnepanelen levert bijvoorbeeld alleen maar meer rendement op. Dat is dus een win-winsituatie.”

Jullie zijn sedumkweker. Is zelf telen van kamerplanten voor jullie groene wanden ook niet interessant?

„Schoenmaker blijf bij je leest, is hierop mijn antwoord. Wij zijn specialist in het leveren van voorbegroeide groene wanden met kamerplanten en/of vaste planten. Dat heeft natuurlijk ook een kweekgedeelte, want de planten moeten goed stevig en mooi bedekt in de wand zitten. Echter de planten kopen wij bij de specialist die ook innoveert in zijn of haar assortiment. En trouwens, wij verwerken zoveel verschillende planten in onze wanden, het zou ook geen doen zijn.”

Is elke plant geschikt voor interieurbeplanting? Welke vooral? Ook bloeiende planten?

„Elke plant is in essentie geschikt voor een groene wand. Het ligt aan de wensen van de klant welke planten worden toegepast. Wil die een onderhoudsvriendelijke of een decoratieve wand? Echter voor ons is bij de sortimentskeuze minstens zo belangrijk: wat wil de plant? Een plant moet continu blijven groeien, vandaar dat ons gevelsysteem is ontwikkeld dat uitgaat van de behoefte van de beplanting.”

Springen telers genoeg in op de kansen in groene interieurbeplantingen?

„Telers zijn goed bezig. Het besef is er dat planten meer dan alleen maar decoratief zijn, maar ook functioneel. Je kan zeggen dat de groenbranche in dat opzicht volwassen is geworden, maar dat er nog genoeg uitdagingen over zijn.”

Is bijvoorbeeld de komende Floriade in 2022 een goed podium?

„De komende Floriade stelt de groene stad centraal en daaraan kunnen ook telers van bloemen en kamerplanten een belangrijke bijdrage in leveren. De weg daarnaar toe en de periode daarna zijn daarbij belangrijker dan het half jaar dat het evenement toegankelijk is voor publiek.”

Is luchtzuiverend de enige sterke troef van groene kamerplanten?

„Het is niet de enige troef, maar wel een hele belangrijke en bovendien goed meetbaar. Andere troeven zijn akoestiek, luchtvochtigheid en de bijdrage aan het welzijn en de gezondheid van mensen.”

Groene wanden zijn al enkele jaren hot. Wat zijn de innovaties, ontwikkelingen de laatste jaren geweest?

„Een belangrijke ontwikkeling betreft de verlichting. Wij stemmen ons sortiment af op de beschikbare hoeveelheid licht. Desondanks kan het noodzakelijk zijn om assimilatieverlichting toe te passen. Tegenwoordig gebruiken wij hiervoor LED groeilicht. Ook hierbij nemen wij de plant als uitgangspunt. Wij geven exact de juiste samenstelling en intensiteit welke nodig is voor de optimale groei van de groene wand.”

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar