Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Arthur Spruit zet stap terug in de keten

Arthur Spruit zet stap terug in de keten

0

Van snijbloemen- naar potplantenbedrijf en daarna van teeltbedrijf naar vermeerderingsbedrijf. Het zijn allemaal bedrijfsfasen van kwekerij Aardam in Aarlanderveen die Arthur Spruit heeft meegemaakt. De laatste stap door hem, inmiddels als eigenaar van de kwekerij, zelf geïnitieerd. Hij zag meer heil in een stap terug de keten in dan verder de keten in.

Vermeerderen van tropische planten is ontstaan doordat Spruit behoefte had aan meer controle over de zaden van chamaedorea en areca die hij toen zelf kweekte. De interesse in zaden is gewekt en hij is dat toen gaan uitbouwen. Ten koste van zijn productieteelten is de vermeerdering van tropische planten nu de corebusiness van de kwekerij. „Ik zag meer heil met het doen van stap terug in de keten dan met meer eindproduct mezelf en klanten in de weg te zitten”, motiveert Spruit.

Handel in tropische zaden

Op hetzelfde adres in Aarlanderveen is ook Tropical Seeds gevestigd. Een handelsbedrijf in tropische zaden dat Spruit in 2008 van een van zijn leveranciers overneemt. Voornamelijk vanuit interesse maar ook vanwege toekomstpotentie die hij erin ziet. „De handel in tropische zaden zit mijn andere bedrijfsactiviteiten niet in de weg en is goed te combineren”, verklaart Spruit.

Beide bedrijfstakken versterken elkaar ook enigszins: „Via de kwaliteit van mijn jonge planten toon ik de kwaliteit van mijn zaden aan. Voor mijzelf en mijn klanten. Met name in Nederland is leveren van betrouwbaar uitgangsmateriaal cruciaal. Er zit namelijk een steeds grotere druk op leveren van goed eindproduct op de juiste tijd.”

Strenge controle Xylella

Koffieplanten zijn erg gevoelig voor Xylella fastidiosa. Dus ook kwekerij Aardam wordt streng en strikt gecontroleerd. Alhoewel er altijd kans op besmetting bestaat, wordt de bacterie niet overgedragen via zaad. Dus houdt Spruit er een goede bedrijfshygiëne op na. Door met name te zorgen dat logistieke middelen schoon worden gemaakt of blijven.

Xylella is voor hem vooralsnog geen reden bepaalde planten in de ban te doen. Dat kan veranderen als gebrek aan kennis tot misverstanden gaat leiden. Bijvoorbeeld als plantjes vermeerderd uit zaad tijdens transport gecontroleerd gaan worden. Die bijkomende kosten is door de gehele schakel niet op te brengen.

Aangezien Spruit al met plantenpaspoorten werkt, is de nieuwe regelgeving daaromtrent voor hem enkel een kwestie van aanpassen van etiketlayout.

 

Lees vrijdag 6 december de volledige bedrijfsreportage bij kwekerij Aardam in de Bloemisterij

Reageer op dit artikel

avatar