Artis nu officieel botanische tuin

    Sinds woensdag 3 juni is Artis officieel een botanische tuin. Tijdens de laatste algemene ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) verkreeg Artis dit predicaat, vanwege haar bijzondere bomencollectie en de educatieve verhalen en activiteiten rondom de planten- en bomenwereld.

    De status is een erkenning van het groene erfgoed van het Artis-park. Het park huist meer dan 700 bomen van ruim 200 verschillende soorten, die de status van arboretum hebben. Maar ook struiken, een- en meerjarige planten, duizenden bloembollen en zelfs kamerplanten zijn te vinden in het park.

    De planten- en bomenwereld heeft naast de dieren altijd centraal gestaan in Artis. Sinds de oprichting in 1838 zijn er continu bloemperken aangelegd en bomen en heesters geplant. Het park staat dan ook vol speciale bloemen, struiken en bomen.

    Oudste boom van Amsterdam

    Sommige van de ruim 700 bomen staan al eeuwenlang in het park en zijn zelfs ouder dan Artis zelf, zoals de oudste boom van Amsterdam, de Heijmans-eik. Deze is geplant in de late 18-de eeuw. Uniek is de Wollemia-den, die pas in 1994 is ontdekt in het Australische Wollemi National Park. Er zijn minder dan honderd exemplaren van deze boom in het wild en omdat de boom zo zeldzaam is, mag hij alleen onder licentie gekweekt worden. Een nakomeling hiervan is in Artis te zien.

    Ook de kustmammoetboom, de hoogste boomsoort ter wereld, kun je in het park vinden. De stam van deze boom groeit altijd kaarsrecht omhoog, tot wel 115 meter. Een andere bijzondere boom is de Anne Frank-boom, een zaailing van de witte paardenkastanje die Anne Frank vanuit het zolderraam van het Achterhuis zag.

    Van eetbare tuin tot stadsnatuur

    De afgelopen jaren heeft Artis veel aandacht besteed aan het groene erfgoed en de parknatuur van de tuin. Naast de bomen zijn er de aparte tuinen, waaronder de Hollandse Tuin, de Japanse Paradijs Tuin, de eetbare tuinen en de Stek, een studieruimte voor kamerplanten. In samenhang met de dieren vertellen de planten, bloemen en bomen vele verhalen over de natuur.

    De eetbare tuin in Artis. (Foto ARTIS, Ronald van Weeren)

    De eetbare tuinen, die elk jaar weer opnieuw ontworpen worden, zorgen voor meer dan 35.000 eetbare planten van 200 verschillende soorten. Deze worden geplukt door de dierverzorgers en gevoerd aan de vegetarische diersoorten in Artis. Maar ook het belang van de stadsnatuur wordt niet vergeten. Door veel nectar- en pollenrijke bloemen te planten die het gehele jaar door bloeien, is het park een belangrijke voedselbron voor stadse dieren als bijen en insecten.

    Botanic Guardian

    Na drie jaar aspirant-lid te zijn geweest van de Nederlandse Vereniging van de Botanische Tuinen treedt Artis nu toe tot de 27 andere botanische tuinen in Nederland die zich profileren als HORTUS Botanic Guardian, de hoeders en poortwachters van biodiversiteit. Deze tuinen beschermen en onderhouden gezamenlijk vele soorten planten en bomen, waaronder soorten die bedreigd zijn, die niet meer voorkomen in Nederland, of die helemaal nergens ter wereld meer voorkomen in het wild.

    Sinds 11 mei is Artis weer open voor leden en dagbezoekers en kan iedereen wandelen langs de bloeiende borders en onder de eeuwenoude bomen van het park dat nu ook officieel een botanische tuin is.

    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    e.jansen
    e.jansen
    3 jaren geleden

    dieren zijn niet vegetarisch, vegetariër kunnen planteneters genoemd worden maar ‘vegetarische dieren’ suggereert dat ze bestaan uit iets anders dan vlees. botten en bloed.