Hortipoint Augusto Solano: ‘Verdubbeling bloemenexport is een ambitie’

Augusto Solano: ‘Verdubbeling bloemenexport is een ambitie’

0

„We vinden het een grootse ontwikkeling. Vooral het idee om de ondernemer meer vrijheid te geven, zijn werk te laten doen en efficiënter te laten werken, spreekt ons aan.” Augusto Solano van Asocolflores verwacht veel van de ambitieuze plannen die de Colombiaanse overheid met de sierteelt heeft.

Colombia wil de bloemenexport de komende tien jaar verdubbelen naar $3 miljard. Dit vertelde president Iván Duque op dinsdag 11 februari ten overstaan van de internationale pers. Colombiaanse telers gaan meer soorten bloemen telen en de afzetmarkt wordt uitgebreid met landen in Azië en Latijns-Amerika.

Op dit moment is Colombia de op een na grootste bloemenexporteur, na Nederland. Volgens cijfers van de Colombiaanse vereniging van bloemenexporteurs, Asocolflores, exporteert Colombia jaarlijks voor $1,5 miljard. Het gaat om zo’n 660 miljoen bloemen en 1.500 variëteiten. De sierteelt in Colombia is goed voor 140.000 banen.

President Duque

Het Colombiaanse plan past binnen een bredere aanpak van de overheid om economische bedrijvigheid in Colombia te stimuleren. Voor 22 sectoren zijn er plannen voor een korte termijn. Voor de sierteelt en de koffiesector zijn agenda’s van tien jaar opgesteld. „Daaruit blijkt dat we een voorname positie hebben”, benadrukt Augusto Solano.

Voor de president van Asocolfores kwam het plan niet helemaal als een verrassing. „President Duque bezocht vorig jaar de sierteeltbeurs Proflora in Bogota. Toen kondigde het plan zich al aan. De verdubbeling van de bloemenexport in tien jaar, waar Duque over sprak, is wel verrassend. Dat moet je niet te letterlijk nemen. Het is realistischer om dat doel in twintig jaar te verwezenlijken.”

Lees hier het volledige interview met Augusto Solano in het digtale magazine van het Vakblad voor de Bloemisterij.

Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar