Australische winter brengt stemming op de gasmarkt

In Australië loopt de winter tegen het einde en zo ook de kolen en gas voorraden. Dit feit verklaart de dreiging van een gas exportverbod in dit land. Omdat Australië zeker in deze regio de grootste exporteur van LNG-gas is, stijgen hierdoor ook de prijzen.

Al het beschikbare gas in de wereld gaat wellicht richting Azië worden verscheept om zo te profiteren van de krapte op lokale markt. Omdat in Europa aan de aanbod zijde van gas weinig belemmeringen zijn, is het uitblijven van extra LNG-gas transport goed op te vangen. Hierdoor is de prijs redelijk stabiel gebleven.

De prognose: gasprijzen kunnen iets dalen als het voorjaar in Australië goed op gang komt.

Olie

De vraag en het aanbod naar olie lijkt beter in balans te komen. Dit jaar is tot nu toe de toegenomen vraag opgevangen door de extra productie van schalieolie in Amerika, maar deze toename stagneert op dit moment van maand op maand. De afgelopen week is de voorraad van ruwe olie in Amerika afgenomen, mede veroorzaakt door de toenemende vraag van raffinaderijen, deze zijn na orkaan Harvey steeds meer operationeel.

Nieuwe afspraken tussen de OPEC-leden en onder meer Rusland over productiebeperking zijn nog niet gemaakt, dit besluit zal later dit jaar of zelfs begin volgend jaar genomen worden. Het referendum van de Koerden over afscheiding van Irak met als doel het stichten van een eigen staat wordt niet goed ontvangen in Turkije. Een reactie van Turkije bestaat uit een dreigement, ze willen het onmogelijk maken om ruwe olie vanuit Noord-Irak over Turks grondgebied te exporteren.

Verwachting: de koers kan iets oplopen als Turkije hun dreigement daadwerkelijk uit zal voeren.

Elektriciteit

Door ongepland onderhoud van de Belgische kerncentrales en de lage opwek van zon- en windenergie zijn de korte termijncontracten opgelopen. De lange termijncontracten zijn inmiddels gestabiliseerd door de afgevlakte kolenkoers. De koers van kolen is van week op week  zelfs wat gedaald als gevolg van een beleidsverandering in China. Het beleid van China is om vanaf heden vanuit eigen mijnen meer kolen te produceren in plaats van te importeren.

Verwachting: de prijs van elektra voor de korte termijn kan licht stijgen door beperkt aanbod, de lange termijn kan in navolging van kolen en CO² emissierechten iets dalen.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties