Behaarde wants gezocht voor onderzoek

Diverse leveranciers zoeken behaarde wants voor onderzoek. Een van hen is Koppert, die bezig is met onderzoek naar nieuwe vangmethodieken.

Het onderzoek van Koppert is onderdeel van het project ‘Visuele attractie van plagen’, dat loopt van 2017 tot 2020. In het project wordt gezocht naar nieuwe methodieken voor optimale monitoring en mass-trapping van de plagen behaarde wants en de Californische trips. Voor het onderzoek naar vangmethodieken van de behaarde wants wil Koppert een kweek opzetten. „Ik heb binnenkort minstens vijftig wantsen per week nodig”, vertelt onderzoeker en entomoloog Bart de Graaf van Koppert. „Liefst van diverse praktijkbedrijven, zodat de kans op genetische variatie groter is.”

Gaaskooien

De Graaf gaat bij Koppert in gaaskooien vooral de efficiëntie van verschillende vallen testen. Een van die vallen is ontwikkeld is samenwerking met Rob van Tol van Wageningen University & Research. In het project is ook samenwerking met de Lincoln University uit Nieuw-Zeeland en de Zweedse Lund University. Hoeveel procent van de wantsen die je loslaat, kan je daadwerkelijk vangen, dat is is de vraag. De toegevoegde waarde van feromonen wordt ook getest in deze proef.

Proeven met nieuwe middelen

Er zijn inmiddels al behaarde wantsen in de praktijk gevangen door Koppert. Aanmelden kan nog steeds via bdgraaf@koppert.nl of tel. 06 8317 8288.  Adviseur Guido Halbersma van Van Iperen liet deze week via Twitter zien dat de behaarde wants momenteel op enkele plekken in Nederland behoorlijk aanwezig is, ondermeer in chrysant. Hij is daarna door enkele fabrikanten benaderd. Zij doen proeven met nieuwe middelen die ook effectief kunnen zijn tegen behaarde wantsen. Volgens Halbersma komt er binnenkort een goed integreerbaar middel op de markt. En recent is er een nieuw middel gelanceerd met een nevenwerking tegen behaarde wantsen. „Wants maakt snel veel schade. Daarom willen telers snel ingrijpen en graag met effectieve middelen. Het is goed dat fabrikanten bezig zijn met het probleem behaarde wants.”

 

Een volwassen vrouwtje van de behaarde wants (Lygus rugulipennis). Foto: Koppert

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties