Behoefte aan arbeidsmigranten uit Oekraïne

Geluiden bereiken (glas)tuinders dat Oekraïners wel in Duitsland mogen werken, maar niet in Nederland. Dat is niet helemaal waar, maar nu het moeilijker wordt aan arbeidsmigranten te komen, neemt de behoefte wel toe. Desnoods met een werkvergunning. Op vragen die leven en de mogelijkheden die er zijn, geeft Peter Loef, arbeidsspecialist Glastuinbouw Nederland antwoord.

Klopt het dat Oekraïners wel in Duitsland en niet in Nederland mogen werken?
„Oekraïners mogen niet in Europa werken. Ieder land kan echter een afwijkend beleid hanteren. Duitsland heeft dit gedaan. Oekraïners mogen in Duitsland alleen werken met een arbeidserlaubnis, een soort werkvergunning. Die krijg je alleen als je werkzaam bent in een tekortberoep. Dit zijn veelal technische en medische beroepen. In de lijst met tekortberoepen staan nu nog geen beroepen in de agrarische sector. Oekraïners met een ander paspoort, bijvoorbeeld Pools, mogen wel in Nederland werken.”

Is dit oneerlijke concurrentie?
„Op het moment dat wij geen mensen kunnen vinden en geen toegang hebben tot dit arbeidspotentieel en andere wel, ontstaat er inderdaad oneerlijke concurrentie. Wij kunnen alsdan minder produceren dan wij zouden willen en wat anderen wel kunnen.”

Kan Glastuinbouw Nederland hierin iets betekenen? 
„Wij hebben al aangekaart, zowel bij het UWV als bij Kamerleden, dat er behoefte is aan tewerkstellingsvergunningen. UWV heeft aangegeven dat daar geen bereidheid toe is en ook het politieke klimaat daar niet naar is. Datzelfde zeiden Kamerleden. Het hele verhaal met de frauderende Polen heeft daar ook zeker géén goed aan gedaan in de beeldvorming. Wij zullen moeten aantonen dat we geen mensen in Nederland kunnen vinden en ook niet binnen de EU. Wij zijn nu projecten gestart om in ieder geval te laten zien dat we er alles aan hebben gedaan om mensen uit de Nederlandse bakken (bijstand en ww) aan de slag te krijgen en statushouders. Dat hebben we ook met Kamerleden afgesproken te doen en daar dan mee terug te komen. We zijn nu met de Gemeente Den Haag, het WSP en het UWV bezig projecten in te richten en uit te voeren. Daarnaast heeft LTO Nederland de nodige gesprekken gevoerd en de nodige inspanningen gepleegd.”

Is jouw indruk dat Polen die hier komen werken minder gemotiveerd zijn en een lager arbeidsethos hebben dan Polen in voorgaande jaren?
„Het is inderdaad waar dat het met de Poolse economie beter gaat dan voorheen. Het is dan ook logisch dat mensen die voorheen wel hier naar toe kwamen om werk te verrichten omdat dat er in Polen niet was, nu in Polen blijven omdat ze daar werk hebben gevonden. Wij krijgen inderdaad de signalen dat de stroom van mensen die uit Polen verandert en slinkt. Wij zijn blij met iedere medewerker die in de glastuinbouw wil werken zolang die gemotiveerd en vakkundig is. Zij kunnen snel aan de slag.

Tegelijkertijd zien we aan de andere kant ook dat een groot aantal Poolse mensen in Nederland blijft en zich hier settelt. Dit is bijvoorbeeld het geval in het Westen. Hierdoor zullen de bedrijven in het Westen meer dezelfde Poolse mensen aan het werk hebben dan bedrijven in andere regio’s en/of die met pieken in de arbeid zitten.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties