Beminnelijke ‘chrysantenman’ Jan Borst overleden

Vrijdag 23 maart is Jan Borst (74) overleden na een ziekteperiode van ruim een jaar. Borst is onder andere bekend als eigenaar van chrysantenkwekerij Bovebo in het Noord-Hollandse Hensbroek en voorzitter van promotiecollectief Chryson.

,,Ik ben van huis uit toch puur een teeltman. In de loop der jaren doe je ervaring over andere zaken op en word je allrounder. Dat kon vroeger overigens makkelijker dan nu”, zei Jan Borst in 2007 tijdens een dubbelinterview met zijn zoon Bastiaan in het Vakblad voor de Bloemisterij (foto’s).

Borst is opgegroeid op een boerderij in Heerhugowaard. Samen met zijn broer Jaap en Gerard Verlaan begon hij in 1970 in het nabijgelegen Hensbroek chrysantenkwekerij BoVeBo (Borst, Verlaan, Borst). De jaarrond chrysantenteelt was toen in opkomst en Jan Borst werkte als vertegenwoordiger bij vermeerderaar/veredelaar Fides, een functie die hij jarenlang combineerde met het runnen van de kwekerij. Bovebo kwam in 1987 in het nieuws toen een felle brand de kwekerij bijna volledig verwoestte. Het bedrijf werd hersteld tot de huidige 8 ha. troschrysanten. Uitbreiding kwam er na de eeuwwisseling met Kwekerij Rubens (4,8 ha. troschrysant) in Heerhugowaard en Geveland (2 ha lelie) in Obdam. Borst had ook enkele jaren een kwekerij met kalanchoë in Rijsenhout.

12 jaar secretaris veiling VBA

Diverse bestuursfuncties heeft Borst bekleed. Zo was hij 21 jaar lid van het VBA-veilingbestuur, waarvan de laatste twaalf jaar als secretaris. In 2004, op 60-jarige leeftijd trad hij af tijdens de algemene ledenvergadering van de Aalsmeerse bloemenveiling. Hij maakte als secretaris nog net de beladen stemming mee over het toelaten van aanvoerders van buiten de Europese Unie als lid van VBA. (uitslag 48-52, ofwel geen internationaal lidmaatschap). Borst meldde destijds aan het Vakblad ‘dat een teler moet inzien dat zijn speelterrein eerder Europa dan Nederland wordt’

Voorzitter Chryson

Tot vandaag was Borst voorzitter van promotiecollectief Chryson, al gaf hij een jaar geleden, toen zijn ziekteperiode begon, aan dat er gezocht moest worden naar een opvolger. „Die zoektocht is bijna afgerond. We verliezen een groot en fijn mens in Jan Borst. Hij heeft veel betekend voor het chrysantenvak, maar ook voor lelie en kalanchoë”, geeft Thijs van Giessen van Chryson als eerste reactie op het overlijden. Borst was ook nauw betrokken bij onderzoek met chrysantenteelt op water bij Proeftuin Zwaagdijk. Hij nam meermaals deel in klankbordgroepen voor de Rabobank bij de samenstelling van hun toekomstvisie en deed mee aan arbeidsmarktcampagnes voor de tuinbouw. Voor standsorganisaties was hij jaren actief en bekleedde tot zijn dood voor LTO Glaskracht Nederland de functie Interim voorzitter regio Noord-Holland.

In het genoemde dubbelinterview met zijn zoon Bastiaan sprak Jan Borst: ,,We respecteren elkaars mening en zijn beiden coöperatief ingesteld.” Ook zijn andere zoon, Martien, werkt in het bedrijf. Hij is mede-aandeelhouder.

Jan Borst (23 juli 1943 – 23 maart 2018). Foto: LTO Glaskracht Nederland
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties