Ben Jansen: ‘Er komt altijd weer een betere soort’

Teler Ben Jansen uit Heemskerk creëert vraag met nieuwe soorten. Elk jaar krijgt hij op zijn kwekerij een nieuw sortiment van de veredelaars, met name tulp, nerine en agapanthus. Alles in bruikleen.

De kwekerij genaamd Tunezo meet 8.000 m2, waarop deels in rolkassen kan worden geteeld. Ben Jansen en zijn vriendin Wapke Oostveen testen graag nieuwe cultivars uit. Niet alleen op teelttechnisch gebied. Ze proberen die noviteiten ook goed in de markt te zetten. Als ze voor de kwekerij te groot worden, gaat een deel terug naar de veredelaar.

Je neemt afscheid zodra een soort begint te lopen?

„Nee, we mogen ze blijven telen. Maar evengoed wil ik ook een paar soorten voor mezelf hebben. Zo hebben we vijf nieuwe agapanthussen gekocht. De keerzijde is dat je snel een miskoop doet. Van de twintig nieuwe soorten is er één echt goed in de houdbaarheid en de verwerking. En als je denkt dat je een goed soort hebt, dan komt er toch nog altijd een betere. Daarom blijf ik altijd op zoek naar de mooiste en nieuwste bloemen.”

Ben Jansen was Vakgenoot in het editie 35 van het Vakblad voor de Bloemisterij. Het complete artikel is ook online te vinden via deze link.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties