Bescherm gewassen tegen streng winterweer

    Vanwege voorspeld streng winterweer heeft Delphy-adviseur Wilco Dorresteijn nog laatste adviezen aan kwekers om hun gewassen te beschermen.

    > Zorg dat afdekmaterialen bij de hand zijn. Gewassen zijn buiten te beschermen in lage overwinteringstunnels met wit folie of afgedekt met doek. Bekijk een kennisdossier over dit onderwerp op de site van Greenport Regio Boskoop.

    > Onthoud dat sneeuw een natuurlijk afdekmateriaal is. Het bevat veel lucht waardoor het sterk isoleert. Het gewas onder de sneeuw wordt dan prima beschermd.

    > Bedenk wel dat takken en stammen die boven een sneeuwlaag uitsteken, bij strenge vorst grotere schade oplopen. Vlak boven de sneeuw koelt het namelijk, onder een heldere hemel, veel sterker af dan boven een onbedekte bodem.

    > Zet gewassen in pot en container tegen elkaar aan (als dit nog niet is gebeurd), omdat dit een betere bescherming geeft. Wortels, zeker de jonge aan de buitenkant van de pot, zijn namelijk het meest gevoelig voor vorst. In vierkante potten treedt minder schade op dan in ronde potten, omdat vierkante beter op elkaar aansluiten. Het verschil kan wel 6°C zijn.