Bestuurkundige Jeroen Candel: ’Transitie drijft agrarische sector uiteen’

  De laatste twee jaar is er veel onvrede geweest over het kabinetsbeleid; denk maar aan het stikstofdossier en de ODE. ’Veel van die onvrede komt voort uit een falend overheidsbeleid’, zegt Jeroen Candel, docent bestuurskunde bij Wageningen Universiteit.

  Maar ook de agrarische belangenbehartiging raakt verbrokkeld, meent Candel. Toch is de invloed van de agrarische sector volgens hem nog steeds heel groot. „Maar”, zo vervolgt de universitair docent bestuurskunde bij WUR. „De discussie over duurzaamheid drijft de agrarische belangenbehartiging uit elkaar.”

  Hoeveel invloed heeft de agrarische sector in Den Haag?

  „De agrarische sector is van oudsher sterk georganiseerd met goede contacten in Den Haag en Brussel. Het landbouwbeleid wordt gezien als hét voorbeeld van een cliëntelistische politiek: belangengroepen en politici vormen samen een bolwerk van gelijkgestemden. Een gunstig beleid wordt als het ware geruild voor stemmen.”

  Lees het volledige interview met Jeroen Candel in Het Vakblad voor de Bloemisterij editie 11. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties