‘Betrekken van jongeren heel belangrijk voor toekomst coöperatie’

Toen ik bij mijn vader in de bloemen ging werken, ging ik ook naar vergaderingen van Veiling Holambra waar hij lid van was. Het viel me altijd op dat er weinig jonge mensen deelnamen. In 2010 startte de coöperatieve raad, die zich bezighield met de continuïteit van de coöperatie, het project ‘JovemCoop’. Doel van het project was om jongeren te betrekken en debatteren over coöperatieve zaken. In het begin deden er ongeveer 15 jongeren tussen 18 en 35 jaar mee.

Tijdens bijeenkomsten bespraken jongeren de principes van een coöperatie en die van ons. In de loop der jaren groeide de groep. In 2015 werd ze geherstructureerd en veranderde de naam. Ook thema’s in de bloemenmarkt, digitale aanpassingen, marketing, en strategische planning komen aan de orde. In 2019 begon ze ervaringen uit te wisselen met jongeren van andere landbouwcoöperaties in Brazilië en bezocht enkele coöperaties in Nederland. Begin 2020 organiseerde onze coöperatie een driedaagse bijeenkomst voor de jongeren om praktische oplossingen voor te stellen aan enkele afdelingen van de coöperatie.

De deelname van jongeren aan de bijeenkomsten is tegenwoordig veel groter. Veel van de jongeren participeren al actief binnen de coöperatieraad. Ongeveer 60 jongeren nemen deel aan deze groep en er worden nog twee groepen opgericht. Een voor kinderen tussen 7 en 12 jaar en een andere voor jongeren tussen 13 en 17 jaar, om hun de principes van coöperatie te leren en te laten zien hoe onze coöperatie werkt.

Een jonge man vertelde me eens dat zijn vader thuis altijd klaagde over de problemen van de coöperatie. Hij besloot het pad van zijn ouders niet te volgen. Wie wil er in een omgeving vol problemen werken? Maar problemen in een coöperatie zijn normaal, net als in ons werk en leven. Als jonge mensen dit niet goed uitgelegd krijgen, kan het zijn dat ze het werk van de familie niet willen voortzetten.

Binnen de coöperatie is dat niet anders. Als jongeren het belang ervan niet inzien en er geen deel van uitmaken, houdt de coöperatie waarschijnlijk op te bestaan. Uit eigen ervaring weet ik dat projecten met jongeren zeer belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de coöperatie op de lange termijn, omdat het bij de jongeren interesse wekt voor zaken van de coöperatie.

Jean Ferreira

Potplantenteler in Brazilië, Flora Beijo

Lees hier meer columns van Jean.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties