Tuin en Landschap Foto en Video Bevrijdende tuinen in Appeltern

  Bevrijdende tuinen in Appeltern

  0

  ’Gevangen’, zo luidt het thema van het achtste tuinenfestival in de Tuinen van Appeltern. Acht nieuwe tuinen zijn aangelegd waarin dit thema is uitgewerkt door ontwerpers en hoveniers. Deze artistieke tuinen hebben een boodschap: zij dagen de bezoeker van het tuinenpark uit om te breken met de gevangenschap die we allemaal in ons leven kunnen ervaren.

  Vier van deze bevrijdende tuinen worden besproken in Tuin en Landschap 18 die deze week is verschenen. Hieronder ziet u ze alle acht:

  • De tuin 'Doorkijk' is ontworpen door Angelique Nossent en Lipsgroen.

  • 'Gevangen in schaamte' is ontworpen door Laura Knoops van Toffe tuinen. (Foto: Miranda Vrolijk)

  • Een opening in de Carpinus-hagen biedt een vergezicht op de omliggende akkers in de tuin 'Gevangen in schaamte'. (Foto: Miranda Vrolijk)

  • De festivaltuin 'Ver-bin-ding' ontworpen door Nienke Plantinga & Tuinvrouwen van Roeach.

  • Houden wij de tuin gevangen of gaan we meer met de natuur mee tuinieren?

  • 'Dare 2 dream' is ontworpen door Jan-Hein Moors en Leon van Rijswijk.

  • Achter de aluminium wand gaat een gevarieerde beplanting schuil van onder meer Echinacea, Geranium en Stipa.

  • In de tuin van de Vrijheid van Sjaak Willemstein moet je je eerst een weg door een hazelaarbos banen.

  • De tuin 'Gestolde tijd' is ontworpen door Caroline Thomas.

  • Gestolde tijd van Caroline Thomas.

  Gouden Potlood

  De acht tuinen zijn nog tot begin november te zien in Appeltern en na de wintersluiting van het tuinenpark nog een heel seizoen. Daarnaast vindt op 23 september de Gouden Potlood-verkiezing plaats van 12.45 tot 16.00 uur. Dan wordt bepaald welke tuin het meest gevarieerde en ‘waardevolle’ materiaalgebruik heeft en welke het meest inspirerende idee.

  Thema 2018: Herman van Veen

  Volgend jaar staat kunstenaar Herman van Veen centraal op het tuinenfestival. Aan de deelnemende ontwerpers, kunstenaars of vormgevers wordt gevraagd op een originele manier een aspect van zijn persoonlijkheid of een activiteit van hem uit te werken in een tuinontwerp. Op maandag 25 september staat om 14.00 uur een gezamenlijke ontmoeting met Herman van Veen gepland. Tot en met zaterdag 16 september kunt u zich aanmelden voor deze bijeenkomst. Hiervoor dient u een mail te sturen naar secretariaat@appeltern.nl met daarin ook uw motivatie om mee te doen en de vraag die u graag aan Herman van Veen zou willen stellen.

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  Reageer op dit artikel

  avatar