Bisschop zegent bloemen op weg naar Rome

  Bisschop Van den Hende van Utrecht heeft dinsdagochtend de bloemen gezegend voordat ze op transport naar Rome gaan. Daar zullen ze met Pasen het Sint Pietersplein sieren. Het vertrek was voor het eerst georganiseerd in de Keukenhof, en kreeg mede daardoor veel aandacht van journalisten. „Mooi dat we het vakmanschap van Nederland kunnen tonen op het bekendste plein van de wereld”, zei de bisschop.

  Hoofdarrangeur Paul Deckers reist met tientallen Nederlandse kwekers naar Rome om in twee dagen tijd 35.000 bolbloemen, duizenden rozen en lelies, planten en bomen te schikken op het Sint-Pietersplein. Ook de chauffeur werd gezegend. Overigens zei de bisschop in eerste instantie op zijn vakmanschap als chauffeur te vertrouwen. 

  Een reporter van omroep Max vroeg de bisschop of deze niet aan de paus kon influisteren om de woorden ’bedankt voor die bloemen uit Nederland’ weer uit te spreken. De huidige paus spreekt zijn bedankje in het Italiaans uit. „Dit wordt in alle landen ondertiteld, en heeft daardoor meer effect dan de boodschap in het Nederlands”, zei Van den Hende.

  Dit jaar zullen onder meer de Roselilys in de bloemstukken worden verwerkt. Deze lelie heeft geen stuifmeel dat op kleren en bloemen terecht kan komen. Hij wordt onder meer gecombineerd met de Avalanche Pearl, die rozen heeft zo groot als een vuist.

  Voor hoofdarrangeur Deckers geeft de zegening verbinding met de plaats waar de bloemen straks worden getoond. „Ik heb een paar druppels mee gekregen en voel me nu prima.”

  Deckers heeft dit jaar veel moeite gehad om de actie van de grond te krijgen. Sinds de opheffing van het Productschap Tuinbouw is er niet meer automatisch geld voor beschikbaar. „Ik ben van Pasen tot Pasen bezig geweest om kwekers te bewegen”, zegt de arrangeur. „Maar het resultaat wordt weer prachtig. We laten bloemen zien op een unieke plek. Ik hoop dat iedereen nu overtuigd is van het belang voor de sierteeltsector. Als dit verdwijnt, komt het nooit meer terug.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties