Bloeiende planten favoriet op balkon en terras

Consumenten plaatsen het liefst bloeiende planten op het balkon of het terras, zo blijkt uit onderzoek dat Mooiwatplantendoen.nl heeft laten uitvoeren. Het tuincentrum is hiervoor het aangewezen kanaal; 84% van de plantenkopers gaat daar wel eens naar toe.

Het Balkon & Terrasonderzoek is begin april uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Mooiwatplantendoen.nl. Van de initiële 1.309 respondenten bleken 925 een balkon en/of terras te bezitten.

Op balkon en terras zijn bloeiende planten verreweg favoriet (61%) gevolgd door groenblijvende planten (25%) en ‘kruiden & fruitboompjes’ (8%). Slechts 6% van de Nederlanders wil geen planten.

De meeste mensen (52%) besteden jaarlijks tussen de 10 en 50 euro aan balkon- en terrasplanten. Zo’n 38% geeft tussen de 50 en 250 euro uit. Ouderen besteden relatief meer aan planten dan jongeren.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 84% van de plantenkopers wel eens naar het tuincentrum gaat, terwijl plantenwebshops nog onbekend lijken. Slechts 2% koopt online wel eens balkon- en terrasplanten. Behalve in het tuincentrum worden planten ook gekocht bij supermarkten (22%), bouwmarkten (21%), bloemisten (17%) en op de markt (17%). Het tuincentrum wordt gemiddeld 3 à 4 keer per jaar bezocht.