Bloemen en planten domineren Nederlandse export top 10

Nooit eerder was de export van Nederlandse land- en tuinbouwproducten zo groot als vorig jaar. In 2015 bedroeg de uitvoer van landbouwproducten in totaal € 81,3 miljard, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bloemen en planten droegen daar met een exportwaarde van € 8,3 miljard het meest aan bij, gevolgd door vlees (€ 7,6 miljard), melk en zuivel (€ 7,2 miljard) en groenten (€ 6,3 miljard).

Met landbouwmachines en meststoffen meegerekend kwam de Nederlandse landbouwexport vorig jaar zelfs uit op bijna € 90 miljard. Dat is volgens het CBS 21% van de totale Nederlandse goederenexport.

Nederland tweede landbouwexportland
Nederland is het tweede landbouwexportland ter wereld, blijkt uit cijfers van de World Trade Organisation (WTO). De Verenigde Staten exporteerden in 2014 met afstand de meeste landbouwgoederen (€ 182 miljard). Nederland volgt op respectabele afstand (€ 112 miljard), gevolgd door Duitsland (€101 miljard).

Uit voorlopige cijfers van Eurostat en de landbouwministeries in Brazilië en de VS blijkt dat Nederland ook in 2015 de tweede landbouwexporteur is in de wereld. De achterstand op de VS is wel kleiner geworden door een afname in Amerikaanse landbouwexport.