Bloemen en planten extra gevoelig voor impact Brexit

Bloemen en planten zijn extra gevoelig voor de gevolgen van de Brexit. Vooral valutarisico’s met een verder dalende Britse pond speelt hierbij een rol. Dit maakt een prijsgevoelig product als bloemen en planten in het Verenigd Koninkrijk duurder, wat ten koste gaat van de consumptie.

Dit constateert ABN Amro in een rapportage over de effecten van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Nederlandse bloemen en planten zijn vorig, net als de andere agrarische producten, door de daling van het Britse pond duurder geworden. In het Verenigd Koninkrijk wordt circa 2 miljard euro uitgegeven aan bloemen. Het grootste deel, 90%. komt uit het buitenland, becijfert ABN Amro, waarbij Nederland verreweg de belangrijkste toeleverancier is.

De importwaarde van Nederlandse bloemen is circa 550 miljoen euro. Door de lagere koers van het pond worden de bloemen duurder en neemt de vraag af, ziet de bank. Daarbij raamt het bedrijf dat het pond tot 2018 nog verder gaat dalen.

Jan de Ruyter, de sectormanager tuinbouw van ABN Amro, laat in het rapport weten: ‘Het is duidelijk dat het VK voor veel agrarische producten niet zelfvoorzienend is. Op de middellange termijn zal dit voor veel producten ook zo blijven. De Britten waarderen onze producten en onze betrouwbare dienstverlening. Deze combinatie is waardevol, ook na de Brexit. Het is belangrijk om de relaties met de Britse partners te verstevigen. De risico’s van hogere kosten door valutaontwikkelingen en hogere invoerrechten zijn groot. Maar de aandacht voor reële voedselprijzen is sterk.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties