Bloemenexport 2017 klimt naar nieuw record van €6 miljard

De bloemen- en plantenexport vanuit Nederland klimt dit jaar naar een nieuw record van €6 miljard. Dat melden Floridata en de VGB op basis van de resultaten tot en met november. „Als de exporteurs dezelfde omzet behalen als in december vorig jaar, passeren ze nipt de historische mijlpaal van €6 miljard”, aldus Wesley van den Berg van Floridata.

In november klom de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland met 4% tot €455 miljoen. Bloemen (+7%) groeiden weer sneller dan planten (0%), wat dit jaar een structurele trend is. Tot en met november ligt de exportwaarde op bijna €5,6 miljard. VGB-directeur Matthijs Mesken noemt dat een bijzondere prestatie. „Hoe langer je aan de top staat, hoe groter de inspanningen zijn om die leidende positie vast te houden. De internationale concurrentie zit niet stil.”

Foto: Shutterstock

Verdere groei in 2018
Nederlandse exporteurs voorzien in 2018 op totaalniveau weer groei. Zo verwacht directeur Michiel de Haan van plantenexporteur Royal Lemkes volgend jaar een vergelijkbare groei van de sierteeltexport als dit jaar. „Economisch zit het in de meeste landen in Europa weer mee. Bovendien is groen weer in, met name in Nederland en in Scandinavië. Deze landen zijn trendsettend. Als die trend doorzet, verwacht ik verdere schaarste in het plantensegment.”

Oost-Europa
Joost Leeuwenburg van in- en verkooporganisatie L&M gaat uit van extra groei op de Oost-Europese markten. „Het einde is daar nog niet in zicht.” Volgens Floridata steeg de export van bloemen en planten naar Polen dit jaar met 22% weer opmerkelijk. De groei in deze inmiddels zesde afzetbestemming voor Nederlandse groenexporteurs is structureel. CEO Marco Van Zijverden van marktleider Dutch Flower Group signaleert dat Rusland het ook weer behoorlijk goed doet. „Zorgpunt is Engeland. Niet alleen vanwege de gedaalde koers van het pond, maar vooral vanwege de mogelijke belemmeringen die nieuwe douaneregels gaan opwerpen.” Een harde brexit kan de export naar Engeland – met een aandeel van 14% (€772 miljoen) de tweede afnemer voor Nederland – volgens hem ernstig frustreren.

Duitsland
Duitsland (+4% tot €1,6 miljard tot en met november) is lijstaanvoerder en Frankrijk (+2% tot €712 miljoen) nummer drie. Naast Engeland is Zweden (-1% tot €163 miljoen) het tweede land in de top-10 van exportbestemmingen waar de export krimpt. De top-10 is dit jaar goed voor 80,5% van de exportomzet. Dat lag vorig jaar (81,8%) en in 2015 (82,5%) iets hoger. „Dat duidt op meer spreiding en is voor de sector belangrijk”, aldus Van den Berg.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties