Bloemen hebben zeker een positieve invloed op welzijn

Het zijn gouden tijden voor columnisten. Je hebt de keuze uit een reeks van actuele gebeurtenissen en vraagstukken – nationaal en internationaal – die om een oplossing vragen. Vaak zijn die vraagstukken echter zo complex en gaat het om zulke grote belangen dat er veel tijd en creativiteit nodig zijn om daar uit te komen.

Ik noem eerst willekeurig een tiental van deze zaken waarmee we ook iedere dag met sociale media, kranten en vakbladen worden geconfronteerd in onze sector. Allereerst brexit, vervolgens de deglobalisering door de internationale handelsconflicten, de nationale herziening van het belastingstelsel, de uitwerking van het pensioenakkoord, de uitvoering van het klimaat-, energie- en grondstoffenakkoord, de stikstofproblematiek, de ontbrekende CO2-afdracht in de tuinbouw, de schaalvergroting en consolidatie in de sector, de duurzaamheidsambities en certificering, de digitale transitie van Royal FloraHolland, de internationalisering van de bloemisterijsector naar andere werelddelen, de noodzakelijke kwaliteitsslag van het unieke CC container systeem enz, enz.

Zoals aangegeven zijn dit complexe en tijdrovende vraagstukken die niet in een handomdraai zijn opgelost. Maar we kunnen zaken en gebeurtenissen ook een stuk kleiner maken. Daartoe neem ik jullie mee op een persoonlijke reis van de laatste drie maanden door het snel groeiende omvangrijke medisch landschap. Een landschap met 2 miljoen landgenoten verslaafd aan pijnstillers en straks 3 miljoen pensionado’s die steeds ouder worden, zolang mogelijk gezond willen blijven en thuis willen blijven wonen. Maar gezond blijven is niet altijd zelf te sturen en te regisseren.

Ouderdom komt nu eenmaal met gebreken, ook al maakt de medische wetenschap grote sprongen voorwaarts door technologische ontwikkelingen. Recent mocht ikzelf de zegeningen van de moderne technologie via een PET-scan ervaren, met inbreng via een infuus van wat radioactief materiaal en dan door zo’n grote scanner. Geweldig!

Deze technologie en digitalisering maakt het mogelijk het inwendige van een mens tot in detail zichtbaar te maken. Na een zoektocht van drie maanden werd ineens duidelijk waar mijn plotseling zonder aanwijsbare redenen optredende klachten vandaan kwamen. De diagnose was duidelijk. Vasculitis, ontsteking in de grote bloedvaten. Nooit van gehoord, maar naast mijn internist bleek Wikipedia een geweldige databron om te begrijpen wat dit was en betekende.

Gelukkig blijkt dit verschijnsel behandelbaar ook al moet je wel geduld hebben en je leven er een beetje aanpassen. Even dus verder in deze column niet de grote macro-wereld of sectorale problemen deze keer, maar gewoon mijn eigen persoonlijke micro-sores. En dan ben ik niet alleen als ik achter de voordeur bij de medemens kijk. Wat een zorgen, maar ook prachtige mensen die met veel passie iedere dag weer zorg leveren.

Waarom deel ik dit graag met u? Omdat ik deze maanden op heel veel plekken ook heb gezien wat bloemen met mensen doen. Bloemen uit dankbaarheid, bloemen als opsteker, bloemen bij thuiskomst, bloemen als troost, bloemen van kinderen, kleinkinderen, vrienden, kennissen, buren en collega’s. En dat heeft zeker positieve invloed op welzijn, welbevinden, gezondheid en de relaties met je medemens.

Dus, zeg het met bloemen want bloemen houden van mensen.

Herman de Boon,

Bestuurder en commissaris

Lees hier meer columns van Herman de Boon

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dennis
Dennis
4 jaren geleden

En in de tijdgeest van vandaag: “We hebben meer bloemen nodig.”
Ik hoop dat het nu goed met je gaat Herman.