Bloemen- plantenexport verliest €100 miljoen per week

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten boeken een fors verlies door de coronacrisis. De exportwaarde van maart kromp met 32% naar €430 miljoen, blijkt uit statistieken van Floridata. In de laatste week van maart verloor de export zelfs 77% omzet.

In het eerste kwartaal sluit daarmee de export af met een krimp van 9% naar €1,56 miljard. „Vraaguitval in het buitenland vanaf halverwege maart zorgt voor enorme gevolgen”, stelt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). „De verwachting is dat de schade tot en met juni oploopt naar €2 miljard. Zonder noodfonds van de overheid zullen veel bedrijven omvallen”, concludeert Mesken verontrustend.

Hier vind je in het digitale magazine van de Bloemisterij een uitgebreid verhaal over de bloemen- en plantenexport in maart.

Hier vind je in het digitale magazine van de Bloemisterij van deze week een overzicht van welke afzetkanalen in de top 10 van exportbestemmingen van Nederlandse bloemen en planten open of dicht zijn.

In de FloraFlits gaan Matthijs Mesken en Wesley van den Berg van Floridata in op impact van de coronacrisis op de exportwaarde per land, scenario’s tot en met juni en openstaande posten bij buitenlandse afnemers.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties