Bloemenexport groeit stevig, maar Ethiopië legt de lat een stuk hoger

Ethiopië heeft de export van snijbloemen het afgelopen boekjaar 2016-17 stevig zien toenemen. Om het doel voor 2020, een verdubbeling van de export ten opzichte van het vorige jaar, te halen moet er echter nog heel wat gebeuren. Het Afrikaanse land wil telers en productie echter aantrekken door een flink groter areaal ter beschikking te stellen.

Dit meldt The Ethiopian Herald. De snijbloemenexport uit Ethiopië is in het fiscale jaar 2016-17 gestegen met ruim 20 procent tot 275 miljoen Amerikaanse dollars. Samen met groenten en fruit komt de tuinbouwuitvoer uit het land uit op een bedrag van ruim boven de 300 miljoen dollars. Ethiopië streeft echter naar een exportomzet van 500 miljoen dollar in 2020. Of deze groei in krap drie jaar haalbaar is, is twijfelachtig.

De tuinbouw in het Afrikaanse land heeft immers met grote regelmaat te kampen met stroomonderbrekingen, trage internetverbingen en de logge bureaucratie. Ook wijzen critici op de effecten van de klimaatverandering, want gevolgen kan hebben voor de bloemenproductie. Daarbij was ook de beschikbaarheid van grond voor de teelten een probleem. Maar daar heeft de Ethiopische overheid werk van gemaakt.

Zo’n 10.000 hectare grond is beschikbaar gesteld voor de bloementeelt. Al 3.000 hectare is volgens het bericht inmiddels gegund aaan investeerders in Alage-Shalo, Birr-Sheleko en Qunzila. ,,Tot nu toe hebben zo Nederlandse investeerders aanvragen gedaan’, laat Aduga Debela, adjunct-directeur van de Ethiopische Tuinbouw Investeerders Autoriteit (HAIA), in het artikel weten. Hij voegt daar aan toe dat de overheid ook poogt lokale investeerders aan te trekken. Tot nu toe telt de Ethiopische glastuinbouw zo’n 143.000 permanente en tijdelijke banen.

Ook wordt veel aan promotie van de Ethiopische tuinbouwproducten gedaan, melden de betrokken instanties. Zo mikt Ethiopiê onder meer op groei naar de Chinese markt. Eind juni is nog een nieuwe terminal op de luchthaven geopend voor het stroomlijnen van het transport van Ethiopië naar Royal FloraHolland in Aalsmeeer

Ethiopische bloemen zijn populair in Europa, Midden-Oosten, Verre Oosten en in Noord-Amerika.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties