Bloemenexporteur krijgt boete voor ernstig bedrijfsongeval

De Inspectie SZW heeft tijdens een controle van een bloemenexporteur in Aalsmeer meerdere tekortkomingen geconstateerd. De inspectie gaat een ernstig bedrijfsongeval, dat vorige week niet gemeld is, nader onderzoeken. De bloemenexporteur krijgt hiervoor een boete.

Vorige week raakte een werknemer in de bedrijfshal gewond door een aanrijding met een heftruck. Het slachtoffer is opgenomen in het ziekenhuis. De bloemenexporteur krijgt een boete, omdat hij zich niet heeft gehouden aan de meldingsplicht. „De hoogte van de boete hangt nog af of er onderzoek mogelijk is en wat er precies heeft plaatsgevonden. Het hangt van meerdere factoren af. Daar kunnen we nu nog niets over zeggen”, zo laat de woordvoerder weten.

De inspectie heeft tijdens de controle gezien dat er meer zaken niet op orde waarde. Werknemers liepen er rond op gympen en badslippers terwijl veiligheidsschoenen verplicht zijn en er was geen risico-inventarisatie en –evaluatie opgesteld. Tijdens de controle gaf de bedrijfsleiding aan niet op de hoogte te zijn van deze verantwoordelijkheid. Ook hoorde de leiding voor het eerst dat zij verplicht is te zorgen voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen of beschermende kleding voor personeel dat lang in de koelcel werkt.

De Inspectie SZW heeft het vermoeden dat werknemers met regelmaat te lange werkdagen maken. Het bedrijf houdt geen registratie van de werktijden bij, terwijl dit volgens de Arbeidstijdenwet wel verplicht is. De komende tijd moet de onderneming orde op zaken stellen en voldoen aan de arbo-verplichtingen.

SZW meldt dat het ondermaats presteren van deze bloemenexporteur op zichzelf staat. Verder hebben er geen controles bij exporteurs plaatsgevonden.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties