Bloemenproductie Ziway drie dagen lang plat

Vanaf vrijdag is er een algemene staking in Ethiopië. Ook het werk op de bloemenbedrijven in Ziway lag drie dagen stil. De gebeurtenissen hebben effect op de aanvoer en prijsvorming op Royal Floraholland.

Telers in Ziway hadden tot gisteren al drie dagen niet kunnen oogsten, omdat werknemers het werk hadden neergelegd. Gisteren gingen de eerste werknemers weer aan het werk. Maar of er nu een eind is aan alle onrust is nog niet te zeggen, laten kwekers weten.

Niet alleen de bloemenbedrijven in Ziway of buitenlandse investeerders worden getroffen. Ook andere sectoren in Ethiopië en ook Ethiopische bedrijven worden geraakt door de algemene staking. Volgens kwekers heeft het niets met de tuinbouw te maken en worden de werkonderbrekingen veroorzaakt door een aantal opruiers van buiten die de werknemers bedreigen.

Wat wel de oorzaken van de stakingen zijn is onduidelijk. Afgelopen week eindigde de noodtoestand die een half jaar van kracht was in Ethiopië. De regering voert verder hervormingen door. Mogelijk is niet iedereen het daar mee eens.

In Ziway staat zo’n 600ha bloemen, die via Nederland verhandeld worden. Bij Royal FloraHolland was de aanvoer van rozen vandaag aanzienlijk minder dan anders en dat heeft een effect op de prijsvorming, aldus woordvoerder Michel van Schie.

Later meer.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties