Boete en werkstraf geëist tegen chrysantenkweker Satter

De officier van justitie in Arnhem eiste vanmorgen € 6.000 boete tegen chrysantenkwekerij Satter uit Poederoijen en een werkstraf van 80 uur tegen eigenaar Henk Satter voor het onvoorzichtig en lichtvaardig handelen met de giftige en verboden werkzame stof aldicarb. Een Poolse medewerker raakte hiermee in aanraking en moest destijds naar het ziekenhuis worden gebracht.

Het ongeluk dateert al weer van januari 2016. Satter bevestigt de uitspraak tegen hem, maar wil pas na 14 november erover uitweiden als de uitspraak is geweest door de rechter. Dan wordt ook duidelijk of de stof alleen is aangetroffen op een zolder of dat het is aangetroffen en is toegepast in het gewas, al dan niet op verzoek van Satter.

Volgens de officier van justitie heeft Satter, volgens berichtgeving in Brabants Dagblad, wel degelijk opdracht gegeven tot het strooien van aldicarb. En bovendien de Poolse medewerker niet opgedragen beschermende kleding te dragen. Zij noemde dat een zeer ernstige tekortkoming als werkgever.

De Poolse medewerker was door het voorval zes weken niet in staat om te werken, werd naar voren gebracht. Hij is daarna gewoon weer aan het werk gegaan. Tijdens de rechtszitting verklaarde hij geen nadelige gevolgen te hebben van de blootstelling aan de werkzame stof.

Advocaat M. Stassen van de kweker vindt dat zijn cliënt niet schuldig is. Volgens hem heeft de Poolse medewerker op eigen initiatief gehandeld en is hij eigenlijk strafbaar. Bovendien heeft het strooien geen enkel doel gediend en moest een deel van de oogst vernietigd worden. Hij pleitte voor vrijspraak.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties