Boete op ongeoorloofde diensten zzp’er langer uitgesteld

Werkgevers hoeven voorlopig niet te vrezen voor boetes van de Belastingdienst als ze in zee gaan met zzp’ers. De opschorting van de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, is verlengd tot 1 juli 2018.

Met de DBA wilde het kabinet de aansprakelijkheid voor schijnzelfstandigheid – zelfstandigen die een verkapt vast dienstverband hebben – verschuiven van zzp’er naar werkgever. Het gevolg was echter dat opdrachtgevers geen zzp’ers meer durfden aan te nemen.

Aan nieuw kabinet

Sinds de start van de Wet DBA   werd duidelijk dat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het kabinet onderzocht daarom of de arbeidswetgeving herijkt kon worden. De handhaving van de wet was daarom opgeschort tot in elk geval 1 januari 2018. Inmiddels zijn de resultaten van dit ambtelijk onderzoek bekend en worden deze meegenomen in het formatieproces. Het is aan het nieuwe kabinet om daar keuzes in te maken. In ieder geval moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen. Daarom schort staatssecretaris Wiebes de handhaving op tot ten minste 1 juli 2018.

Kwaadwillenden

Zolang er nog geen duidelijkheid is over de herijking van de arbeidswetgeving, krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers geen naheffingen en boetes. De Belastingdienst treedt wel op tegen kwaadwillenden, zzp’ers die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan, omdat zij weten – of hadden kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behalen of het speelveld op een oneerlijke manier aantasten.

Werken met modelovereenkomsten

Opdrachtgevers en nemers kunnen – voor wie dat wil – in de tussentijd gewoon gebruik blijven maken van bestaande modelovereenkomsten. In afwachting van de herijking is het niet nodig om nieuwe (model)overeenkomsten te laten beoordelen door de Belastingdienst. Overeenkomsten die toch ter beoordeling worden aangeboden, worden uiteraard gewoon beoordeeld.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties