Boomkwekers gaan wel/niet naar IPM 2021

  Diverse boomkwekers geven aan dat, indien vakbeurs IPM doorgaat, zij er ook zullen staan. Dat geldt overigens niet voor iedereen: een aantal boomkwekers heeft inmiddels afgezegd.

  „Als de beurs doorgaat, dan ga ik er heen”, zegt kweker Gerrit Luiten uit Middelburg. „We weten nu niet welke kant het op gaat, het is ook moeilijk om een paar maanden vooruit te kijken. Maar IPM is een belangrijke beurs voor ons. En als de beurs doorgaat, dan zullen er ook klanten komen”, aldus de kweker van oude fruitbomen.

  Bij boomkwekerij F. van Eyken in Eersel zegt Petra van Eyken. „Ik verwacht dat de beurs doorgaat, althans dat zegt de organisatie. Maar wat ik van de beurs zelf moet verwachten is moeilijk te zeggen. Er zullen minder bezoekers uit Aziatische landen komen en een mondkapje is misschien verplicht. Maar dan nog, als de beurs doorgaat willen we daar ons gezicht laten zien. Wat scheelt is dat we onze eigen stand hebben met eigen materialen en daarmee zijn de kosten voor deelname te overzien. Maar met betaling van de eerste factuur heb ik toch nog maar even gewacht.”

  Beeld van IPM 2020. De vraag is hoe de editie van 2021 er uit gaat zien. (foto: Ron Barendse)

  ’Geen idee wat de status is’

  Er zijn meer kwekers die in ieder geval hun gezicht laten zien als de beurs doorgaat. Zo zegt Adriaan van der Bijl uit Opheusden: „Geen idee wat de status van IPM is, maar als de beurs doorgaat, dan ga ik.” En dat geldt ook voor kweker Arno van Nuenen uit Veldhoven: „Het moet wel veilig kunnen, ik wacht het wel af. Maar ik sta er ieder jaar, dus als de beurs doorgaat dan ga ik.”

  Kweker Sebastiaan Hoogenraad is iets minder stellig: „Ik ga er liever niet heen, voor de handel is het op dit moment ook niet nodig. Maar ik heb de eerste aanbetaling al gedaan en ik weet niet wat het beleid is qua plek, maar ik wil niet het risico lopen om m’n plek kwijt te raken.” Hoogenraad vraagt zich af wat hij van de beurs mag verwachten. „Mijn klanten zitten vooral in Oost-Europa en ik denk dat 70-80% van hen niet komt.” Hij maakt zich weinig zorgen over de veiligheid. „Minder bezoek en dat op een grote oppervlakte, dat lijkt me wel veilig.”

  Aantal boomkwekers gaat niet

  Een aantal Nederlandse boomkwekers heeft inmiddels afgezegd voor IPM. Onder hen Van der Salm Boskoop, Van Son en Koot, Fruithof en Moerings. De vier bedrijven zouden op IPM een stand delen maar hebben al een tijdje geleden besloten om IPM over te slaan.
  „Een beurs is een serieuze kostenpost en komende beurs gaat naar verwachting tegenvallen”, verklaart Pieter Heemskerk namens Van der Salm Boskoop hun keuze. „We hebben van grote retailers gehoord dat hun mensen geen beurzen mogen bezoeken. In dat geval levert een beurs voor ons geen rendement op en kunnen we dat geld beter in ons zak houden.”

  Of hij niet bang is voor zijn plekje voor volgend jaar? „We hebben er wel eerder jaren niet gestaan. Het is een mooie etalage, maar als we volgend jaar geen plek hebben moeten we dat accepteren. Daar is ook wel weer een mouw aan te passen.”

  Eerder gaf een collectief van Nederlandse sierteeltbedrijven aan niet naar IPM te gaan.

  IPM Essen wordt gehouden van 26 tot en met 29 januari 2021.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties