Bram Breugem wint Poinsettia Award 2019

De Bleiswijkse teler Bram Breugem heeft met cultivar Allegra Red de beste poinsettia in de kwaliteitscompetitie die Glastuinbouw Nederland, Royal FloraHolland, telers en veredelaars jaarlijks organiseren. Beekenkamp won de Award bij de sortimentsvergelijking met noviteit Pon 128, een witte cultivar die binnenkort een handelsnaam krijgt.

 

Teler Bram Breugem had met Allegra Red de beste poinsettia in keurgroep potmaat 12 en 13 cm. De score van 4,8 punten voor de sierwaarde bleek uiteindelijk de allerhoogste en daarom goed voor de Poinsettia Award 2019. Het was een winst op twee cijfers achter de komma volgens Astrid van der Helm van Glastuinbouw Nederland, die de prijzen uitreikte. Alle 6 genomineerden, per keurgroep de beste rode cultivar en de beste ‘niet rode’, behaalden een score van 4,7 of hoger. De maximaal te behalen score is 5 punten.

Allegra Red, de cultivar van veredelaar Lazerri waarmee Bram Breugem de Award won in de kwaliteitscompetitie 2019. In 2008 werd met deze cultivar ook al eens de Award behaald.

Nog vijf genomineerden

In de keurgroep potmaat 12 en 13  was firma Freek van der Velden met cultivar Superba New Glitter de hoogst scorende inzending in de categorie ‘kleurtjes’.

In de categorie potmaat t/m 11 cm had kwekerij SV.CO met de witte cultivar Alaska de beste inzending bij de ‘kleurtjes’. Kwekerij Van Wensen potplanten kwam met zijn rode Ferrara in aanmerking voor een nominatie.

Bij de grote potmaten, 14 cm en groter, won Tim van Leeuwen met Christmas Feeling Red. Ook in deze keurgroep was cultivar Alaska de beste in de categorie ‘kleurtjes’

Alle zes genomineerden met hun prijzen op een rij. Tijd voor het maken van foto’s

46 partijen ingezonden

Voor de kwaliteitscompetitie zijn 46 partijen van zes planten vrijwillig ingestuurd door 18 bedrijven. Het betrof 27 cultivars. In totaal haalde 3% van alle ingezonden planten de eindstreep niet, bijvoorbeeld vanwege botrytis. In het verleden was het percentage uitval wel eens 8 of 10%, liet Henk Barends, teammanager R&D bij Royal FloraHolland weten. De veiling onderwierp de planten net als voorgaande edities aan een transport- en winkelsimulatie voordat ze medio december 2019 in de uitbloeiruimte in Naaldwijk belandden. Donderdag 16 januari werden de winnaars bekend gemaakt tijdens een vakbijeenkomst in het World Horti Center in Naaldwijk.

De telers betalen zelf de kosten voor deze kwaliteitscompetitie (€80 per zes planten; een gereduceerd tarief van Royal FloraHolland). Het aantal inzendingen neemt jaarlijks af; voorgaande twee seizoenen betrof het 77 en 52 inzendingen.

Pon 128 beste noviteit

In de uitbloeiruimte zijn tevens 19 nieuwe cultivars beoordeeld die veredelaars inbrachten. Deze cultivars kregen ook tijdens de opkweek en het veilingklaarmaken een rapportcijfer. Alle score’s zijn per cultivar bij elkaar opgeteld en gemiddeld. De noviteit noviteit Pon 128 van veredelaar Beekenkamp had het hoogste eindcijfer. Nipt, zo werd duidelijk, want de winst is op drie cijfers achter de komma beslist. Beekenkamp kon de naam voor de witte cultivar nog niet bekend maken. Vorig jaar won de veredelaar ook de prijs bij de sortimentsvergelijking. Toen met noviteit Pon 107 Hot Pink.

Astrid van der Helm van Glastuinbouw Nederland reikt de prijs uit aan een vertegenwoordiger van Beekenkamp. Op de achtergrond de winnende witte cultivar Pon 128 van de veredelaar

Bij de sortimentsvergelijking poinsettia doen alle veredelaars mee, vaak met cultivars die alleen nog onder nummer bekend zijn. De planten worden in de praktijk opgekweekt en belanden uiteindelijk ook  in de uitbloeiruimte van de veiling. Bij de berekening van de score voor ‘Beste Noviteit’ telt het cijfer voor de houdbaarheid voor 40% mee. De resterende 60% van het eindoordeel is op basis van teelteigenschappen en wat het praktijkbedrijf ervaart bij het veilingklaarmaken/inpakken van de planten.

De score van de noviteiten (blauw) ten opzichte van vier referentiecultivars (groen) op het onderdeel houdbaarheid/sierwaarde. Teeltprestaties bepalen 60% van de eindscore.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties