Hortipoint Brandbrief naar overheid vanwege tariefverhoging ODE

Brandbrief naar overheid vanwege tariefverhoging ODE

0

Glastuinbouw Nederland wil dat het kabinet de opslag duurzame energie (ODE) herziet in zijn plannen. Ze stuurt vandaag een brandbrief naar staatssecretaris Snel van Financiën en de ministers Hoekstra (Financiën), Schouten (Landbouw) en Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Kamerleden worden opgeroepen om het kabinet in een motie op andere gedachten te brengen.

Van der Tak stelt dat het kabinetsplan voor de tariefsverhoging van de ODE de sector overvalt. Er is volgens hem nooit over gesproken toen er eind juni  handtekeningen zijn gezet onder het klimaatakkoord. Daarom is de aangekondigde ODE-tariefstijging volkomen onacceptabel. „Gaan we niet doen”, aldus de voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Hij wordt van alle kanten uit de sector benaderd en roept de politiek nu op om deze maatregel terug te draaien en te bespreken.

Brandbrief en oproep tot motie

De voorzitter van Glastuinbouw Nederland stuurt vandaag, woensdag 23 oktober, namens zijn organisatie een brandbrief naar staatssecretaris Snel van Financiën en de ministers Hoekstra (Financiën), Schouten (Landbouw) en Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Onder andere via Twitter roept hij de Kamerleden Helm Lodders, Pieter Omtzigt, Kees van der Staaij, Carla Dik-Faber, Maurits von  Martels, Arne Weverling en Agnes Mulder op om het kabinet in een motie te vragen de tariefsverhoging terug te draaien. De ODE-verhoging van 177% voor de middenschijven is tegen het Klimaatakkoord en de (transitie tot) de Kas zonder Gas, zegt Van der Tak. „Dus voor telers onaanvaardbaar”, besluit hij in zijn tweet.

Vooral middelgrote stroomverbruikers getroffen

Met name middelgrote verbruikers worden getroffen als de voorgenomen 177% tariefsverhoging doorgaat in tariefgroep 3 van elektriciteit, tussen 50 en 10.000 MWh. Volgens voorzitter Sjaak van der Tak van belangenorganisatie Glastuinbouw Nederland betekent dit voor een gemiddeld tuinbouwbedrijf dat netstoom gebruikt, zomaar een extra kostenpost van €130.000. Die groep betreft volgens Van der Tak drie- tot vierhonderd tuinbouwbedrijven. Naast enorme kostenstijgingen voor belichte teelten voorspelt hij nog meer effecten: het afschakelen, afbestellen en stilvallen van elektrische installaties voor kasverwarming, zoals warmtepompen. Kortom, de op Prinsjesdag voorgestelde sterk verhoogde tarieven leiden tot een averechts effect.

Onbetrouwbare overheid

Leden van Glastuinbouw Nederland benadrukten onlangs op landelijke bijeenkomsten over het Klimaatakkoord 2030 dat de onbetrouwbaarheid van de overheid met deze onbegrijpelijke tariefstijging weer werd bevestigd.

De glastuinbouw gebruikt per jaar 6 miljard megawattuur aan stroom. De helft daarvan komt van het net, met name voor belichting van gewassen. De voorgestelde verhoging van de ODE stijgt voor bedrijven in tariefgroep van €7,40 naar €20,50 per MWh. Gemiddeld betekent dat jaarlijk €130.000 extra kosten . In totaal kost die verhoging de sector naar schatting zo’n € 40 miljoen.

 

 

Hans Neefjes
Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

Reageer op dit artikel

avatar