Brazilië is het eeuwige land van de toekomst

De eerste helft van het jaar is alweer voorbij en daarin is weer heel veel gepasseerd. De coöperatie Veiling Holambra groeit tot op heden 15% in omzet en dat zou een prachtig resultaat zijn indien we dat dit jaar vasthouden.

Het bruto binnenlands product (Bbp) groeit 1,0% en voor Brazilië is dit een zeer schamel resultaat na jaren van crisis. Feitelijk is het Bbp nu gelijk aan de waarde die het had in 2010. Negen jaar stilstand dus! Wat dat betreft doen de coöperaties het in Brazilië veel en veel beter! Gemiddeld groeien de landbouwcoöperaties eveneens 15% per jaar! Ik heb het dan over coöperaties van koffie, graan en dergelijke.

We werken momenteel hard aan de koelketen. Intern gaan we de distributie van snijbloemen wijzigen en het distributiegebied gesloten maken en 15°C houden. De rozen komen direct uit de koelcel in het distributiegebied en gaan vandaar direct naar de koelcellen van de klanten. Ook de kwekers voeren de snijbloemen gekoeld aan en ook klanten worden gevraagd de bloemen gekoeld te vervoeren.

We hebben fors geïnvesteerd in bedrijfsgebouwen en onder andere een nieuw gebouw voor de ontvangst en uitgifte van de logistieke middelen gebouwd. Volgende week komt als goed gaat de nieuwe fustwasmachine van Limex uit Panningen. Vervolgens komt een team van dit mooie bedrijf de machine installeren en hebben we de eerste fustwasmachine van Limex in Brazilië draaien!

Voor het eerst eens uitgebreid de Flower Trials bezocht. Veel breeders zijn direct of indirect actief in de regio van Holambra. Wat een professioneel evenement is dit geworden en overal wordt je goed ontvangen en ontbreekt er niets!

Wat viel er op? De zorgen die vele bedrijven uitten over de kosten van arbeid en het ontbreken van voldoende arbeiders. Ook viel op dat de zorgen over de lage prijsvorming van phaleanopsis nog niet voorbij zijn. Er zijn wel veel goede plannen om de verschillende types en vormen van phaleanopsis nog beter en duidelijker te positioneren. De breeders spelen daarbij een goede actieve rol. Maar wat een prachtig assortiment wordt er getoond en wat een mogelijkheden liggen er nog voor productverbreding en -vernieuwing!

Helaas zijn er bij de procedures om nieuwe producten Brazilië in te krijgen nog dikwijls obstakels die veel tijd en geld kosten. Wat is het toch belangrijk dat deze procedures versneld en versimpeld worden. Ik begreep dat je soms wel zaad binnen kan krijgen, maar geen stekjes van weefselkweek van hetzelfde product. Dit terwijl deze producten schoner zijn. Wie begrijpt dat nog?

Zaken doen in Brazilië is lang niet altijd gemakkelijk. Volgens de Brazilianen is het het land van de toekomst en lachend wordt daarbij toegevoegd dat het altijd het land van de toekomst zal blijven. Toch hebben we een prachtige sierteeltsector en realiseren we goede resultaten. Ik ben er van overtuigd dat voor goede ondernemers en doorzetters mooie resultaten te halen zijn.

Van 26 tot en met 28 juni wordt de technische beurs Hortitec voor de 26e keer in Holambra gehouden. Wederom volgeboekt en ongetwijfeld druk bezocht door vele bekende Nederlandse en internationale bedrijven. Altijd mooie dagen waarin we vele gasten mogen ontvangen. Ik kijk er naar uit!

André van Kruijssen,

Algemeen directeur Veiling Holambra

 

 

 

“Reken op ons” (conte com a gente

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties