Brexit leidt tot vervroegde verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk gaat waarschijnlijk op 8 juni naar de stembus voor algemene verkiezingen voor het Britse Lagerhuis, oftewel het parlement van het land. Dit heeft de Britse premier Theresa May dinsdag aangekondigd. De Brexit is de reden voor deze stap. De huidige regering denkt na de stembusgang sterker te staan in de onderhandelingen met de Europese Unie over de afscheiding.

Het Lagerhuis zelf moet nog akkoord gaan met de vervroegde verkiezingen. De premier legt haar voorstel voor algemene verkiezingen woensdag voor aan het parlement, waar zij een tweederde meerderheid nodig heeft om de verkiezingen te laten doorgaan. De volgende parlementsverkiezingen stonden gepland voor 2020. De Britse regering heeft eerder ontkend vervroegd verkiezingen te willen.

Volgens May is er te veel weerstand in het land. ,,We hebben verkiezingen nodig en wel nu. De enige manier om zekerheid en stabiliteit te garanderen voor de komende jaren is om verkiezingen te houden en jullie steun te vragen voor de beslissingen die ik moet maken.” May stelt dat politieke eenheid en daarmee een nieuwe mandaat nodig is voor de Brexit onderhandelingen. De premier is ervan overtuigd het juiste plan te hebben voor de brexit. ,,Maar de andere politieke partijen verzetten zich ertegen”, zei May die hard uithaalde naar zowel oppositiepartijen als kritische leden van het Hogerhuis.

Het Britse pond maakte een fikse beweging op de valutamarkten ten opzichte van de euro en de dollar. Bij de aankondiging van de speech van May dook het Britse pond omlaag, maar na het bericht over de vervroegde verkiezingen krabbelde het weer op.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties