Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Brexit werpt zijn schaduw vooruit, maar agrarische export lijdt er nog niet...

Brexit werpt zijn schaduw vooruit, maar agrarische export lijdt er nog niet onder

0

De aanstaande Brexit werpt zijn schaduw vooruit. Zo blijkt uit de jongste CBS-cijfers dat de export van Nederlandse goederen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) vorig jaar met een waarde van €39 miljard vrijwel gelijk is gebleven aan die van 2016, waar de totale goederenexport vanuit Nederland vorig jaar echter met ruim 10% steeg tot €469 miljard. Daarentegen lijkt de export van land- en tuinbouwgerelateerde goederen naar het VK geen hinder te ondervinden van de komende Brexit: deze nam vorig jaar met 2,5% toe en kwam uit op €6,7 miljard.

 

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Het VK is voor de export van Nederlandse land- en tuinbouwgerelateerde goederen, na Duitsland en België, de derde exportbestemming. Aan bloemen en planten ging er vorig jaar voor €1,1 miljard naar de Britten, bij groente en fruit ging het om €1,4 miljard en bij vlees €1,2 miljard, zo blijkt uit de nieuwe, voorlopige cijfers over de Nederlandse goederenhandel die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend heeft gemaakt.

Een verklaring voor de achterblijvende resultaten van de Nederlandse goederenexport naar het VK is volgens het CBS te vinden in het feit dat Nederlandse exportgoederen vorig jaar bijna 4% duurder zijn geworden.

Brits pond in waarde gedaald
Bovendien speelt de waardevermindering van het Britse pond ten opzichte van de euro een grote rol. Het pond sterling daalde vorig jaar 7% in waarde. Deze afwaardering begon vlak na de uitkomst van het referendum van 23 juni 2016 toen de Britse kiezer zich uitsprak vóór een afscheiding van de Europese Unie. Door de waardedaling van het pond werd het voor de Britten duurder om goederen uit eurolanden te importeren.

Quincy von Bannisseht
Quincy von Bannisseht is redacteur van het Vakblad voor de Bloemisterij. Voor onderwerpen op het gebied van onder meer handelspolitiek, economie, agribusiness, logistiek en marktontwikkelingen draait hij zijn hand niet om.

Reageer op dit artikel

avatar