‘Britse economie bij no deal nooit meer op oude niveau’

„Bij een deal is de Britse economie sneller hersteld en zit in 2025 op het oude niveau van voor de pandemie. In het geval van ’no deal’ blijft de economie altijd onder het niveau van voor de pandemie.” Deze verwachting sprak Rabobank-econoom Stefan Koopman uit op het door World Horti Center georganiseerde webinar over brexit.

Door de coronapandemie zijn economische ramingen overhoopgegooid, schetste Stefan Koopman, markteconoom bij Rabobank. De pandemie zorgde voor een enorme val van de Britse economie in het tweede kwartaal. Het land ging op slot en dat had consequenties. In het derde kwartaal leefde de economie weer op. De economie is echter op een lager niveau beland dan voor corona. Daar komt nu brexit overheen.

Geen nieuwe recessie

„Wij denken dat door brexit het herstel van de Britse economie langer gaat duren dan aanvankelijk verwacht”, aldus Koopman. „We denken niet dat brexit een nieuwe recessie veroorzaakt. Bij een deal is de economie sneller hersteld en zit in 2025 op het oude niveau van voor de pandemie. In het geval van ’no deal’ blijft de economie altijd onder het niveau van voor de pandemie.”

Intussen is het VK in een tweede lockdown beland. Volgens Koopman komt de export naar het VK flink onder druk te staan. Door invoerheffingen en non tarifaire handelsbelemmeringen wordt de handel tussen de EU en het VK vervelender, stroperiger.

Grote volumekrimp

Koopman: „Tegelijkertijd zie je dat de economie van het VK verzwakt. Werkloosheid loopt op naar 8-9%. Het is nu 4%.”Rabobank verwacht dat de effecten op de voedingstuinbouw in Nederland meevallen, omdat groente en fruit primaire levensbehoeften zijn. De gevolgen voor de Nederlandse sierteelt kunnen fors zijn. „Er kan een grote volumekrimp van de Nederlandse export van bloemen en planten van 5 tot 15% optreden. Afhankelijk of er een deal of geen deal is.”

Lees hier het volledige verslag van het webinar in het digitale magazine van de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties