Britse sierteelt luidt noodklok in Londen

De Britse sierteelt vreest bijna €1 miljard en ondernemingen te verliezen als Britse tuincentra en bouwmarkten de komende weken gesloten moeten blijven vanwege corona.

De Horticultural Trades Association die zowel kwekers als tuincentra in het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt, heeft berekend dat het omzetverlies eind juni 687 miljoen pond ((€774 miljoen) zal zijn, en eind december 1,2 miljard pond (€1,4 miljard).

Op last van de Britse regering zijn alle fysieke Britse tuincentra, bouwmarkten en bloemenzaken gesloten omdat zij niet tot essentiële retail in deze coronatijd zijn bestempeld. De HTA luidt de noodklok en heeft de regering opgeroepen om die winkels alsnog open te laten gaan en ondernemingen financieel te steunen. De standsorganisatie krijgt daarbij steun van Alan Titchmarsh, een populaire tv-tuinman in het VK.

’Minimaal een derde gaat anders failliet’

De HTA schat dat minimaal een derde van alle Britse sierteeltbedrijven het omzetverlies niet kan dragen en failliet gaat. De regering biedt de land- en tuinbouw wel steunmaatregelen aan, maar volgens de HTA zijn die ’in veel gevallen niet geschikt voor sierteeltbedrijven omdat ze geen reserves hebben om de schuld van een lening op zich te nemen’.

Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties