De Boomkwekerij Nieuws Brussel staat alleen marktregulatie in sierteelt toe

Brussel staat alleen marktregulatie in sierteelt toe

2

De Europese commissie stelt voor dat de sierteeltsector het komende half jaar gewassen uit de markt mag halen voor een stabielere markt. Er is vooralsnog geen financiële steun toegezegd. Dit heeft EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski op 22 april bekendgemaakt. Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de lidstaten.

De kern van de voorstellen bestaat uit steun voor opslag van zuivel, rundvlees en lamsvlees. In totaal komt €76 miljoen euro EU-geld beschikbaar. Met deze steun kunnen markten op korte termijn gestabiliseerd worden. Zorgen blijven er volgens Marc Calon, voorzitter LTO Nederland bestaan over producten uit andere sectoren, zoals pluimveevlees, sierteelt en fritesaardappelen. Zij worden in staat gesteld de markt te reguleren, maar krijgen niets uit het crisisfonds. „De Nederlandse sierteelt, voorjaarsgroenten, fritesaardappelen en paddenstoelenteelt zijn zwaar getroffen door het stilvallen van de wereldwijde afzet. Steun vanuit Brussel is, naast het maatregelenpakket vanuit Den Haag, dan ook noodzakelijk.”

Deur nog dicht voor GMO

Open stellen van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) met een compensatieregeling ook voor de sierteeltsector, een wens van landbouwminister Schouten, is niet gehonoreerd. Dan is compensatie voor geleden schade voor het doordraaien dan wel het uit de markt nemen van sierteeltproducten mogelijk. Meerdere malen heeft Wojciechowski aangegeven hier niets voor te voelen. Hij vindt dat de GMO geen ondersteunende instrumenten biedt om de sierteeltsector te helpen die zwaar wordt getroffen door de maatregelen van de coronacrisis. „Marktmaatregelen moeten weloverwogen worden genomen, temeer gezien het feit dat het nu lastig is de langere termijn effecten op de markt te kunnen voorspellen. Bovendien zijn er grenzen aan wat budgettair mogelijk is”, oordeelde Wojciechowski.

 

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Peter van LethGert ubink Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Gert ubink
Gast
Gert ubink

Opkoop regeling voor bloemen ???
Is dit om ruimte te maken voor bloemen buiten de EU ??

Peter van Leth
Editor
Peter van Leth

Gert,de redactie probeert te achterhalen wat precies bedoeld wordt. Het fijne weten we nu ook nog niet. Vanavond, uiterlijk morgenochtend hopen we in dit bericht of nieuw bericht meer duidelijkheid te geven