Hortipoint Burgemeester wil discussie over Westlands glasareaal

Burgemeester wil discussie over Westlands glasareaal

0

Burgemeester Bouke Arends van Westland was in zijn nieuwjaarstoespraak vol lof over de glastuinbouwsector in zijn gemeente. Hij stelde de vraag waar het zwaartepunt ligt de komende jaren, bij kwantiteit of kwaliteit. Wil je uitblinken in areaal of via inhoudelijke versterking van de keten?

 

Arends heeft al eerder in het openbaar gesproken over de omvang van het areaal kassen in Westland. Voor hem is het geen uitgemaakte zaak dat het glasareaal moet groeien of stabiliseren. Krimpen is ook een optie. De ruimte in Westland is beperkt, zei de burgemeester wederom tijdens zijn nieuwjaarsrede. „We woekeren met de ruimte, maar we mogen blij zijn met groei van scholen, de arbeidsmarkt en het aantal inwoners. Uit eigen ervaring kan ik u zeggen dat groei aantrekkelijker is dan krimp. Groei geeft ontegenzeglijk problemen maar krimp geeft vele grotere problemen. Ik ben in ieder geval blij met problemen die bij groei horen en ik heb er enorm veel zin in om deze in het jaar dat voor ons ligt het hoofd te bieden.”

Westland blinkt uit

Niet alleen Westlanders blinken uit, ook Westland blinkt uit, sprak Bauke Arends in zijn eerste nieuwjaarsspeech als burgemeester van de glasgemeente. “Het afgelopen jaar heb ik dankzij talloze werk- en bedrijfsbezoeken uitgebreid kennis mogen maken met de tuinbouwsector, één van de meest zo niet dé toonaangevendste van de wereld.”

Dankzij de wereldwijde koppositie heeft Westland volgens Arends alles in huis om te versnellen en circulair te gaan. Hierbij wordt geen afval meer geproduceerd, tenzij je dat afval kunt hergebruiken. „Verminderen van CO2-uitstoot, het kan en daar is ook geld mee te verdienen. Maar vooral met het toepassen van inhoudsstoffen uit planten voor cosmetica, medicijnen en de voedingsmiddelenindustrie.”

Om uitblinker te blijven, moet je volgens de burgervader hard werken. „Het is niet vanzelfsprekend dat wat we nu hebben ook blijft bestaan. De wereld verandert en wij moeten mee veranderen. Blijven investeren in samenwerking, innovatie, technologie, data en onderwijs. Daar zitten ook dilemma’s aan vast. Kwantiteit versus kwaliteit. Areaal of inhoudelijke versterking van de keten. Die discussie moet echt gevoerd gaan worden. Ook daarin moeten we gaan uitblinken.”

 

Nieuwe wethouder voor glastuinbouw

Arends sprak tijdens zijn rede vol lof over Karin Zwinkels, die jarenlang wethouder glastuinbouw in Westland was. Ze stopte afgelopen najaar uit eigen beweging. Inmiddels is een opvolger gevonden in de persoon van de de 64-jarige Albert Abee. Hij neemt de gehele portefeuille van Zwinkels over en wordt verantwoordelijk voor onder andere economische zaken, greenport, kennis & innovatie, kust & recreatie en arbeidsmigratie. Het dossier huisvesting arbeidsmigranten behoort daarmee tot zijn portefeuille.

CDA’er Abee was wethouder in de gemeente Lansingerland met onder andere glastuinbouw, greenport en duurzaamheid in zijn portefeuille.

 

De hele nieuwjaarstoespraak van burgemeester Bauke Arends op 2 januari 2020 vindt u op de site van gemeente Westland

Reageer op dit artikel

avatar