Calla-fusie Dümmen Orange verontrust vakgenoten niet

Afwachtend, maar niet ongerust. Zo reageren handelsorganisatie CNB en veredelaar Captain Calla op de overname van drie callaveredelaars/-vermeerderaars door Dümmen Orange.

Dinsdag 13 juni werd bekend dat de bedrijven G. Geerlings & Zonen, Sande en Golden State Bulb Growers (GSBG), actief in veredeling en vermeerdering van calla, zijn overgenomen door Dümmen Orange.

Paul Peters, manager bij bemiddelingsbedrijf CNB in Lisse, verwacht dat de verkoop en bemiddeling van calla niet veel zal veranderen door de overname. „We bemiddelen in de vaste planten al geruime tijd in Dümmen-rassen. Dat verloopt prima, dus waarom zou dat niet voor calla kunnen? Toen Hobaho werd overgenomen door Dümmen Orange is er feitelijk ook niet heel veranderd in de handel van bol- en knolgewassen. Het gaat om relaties en contacten in ons werk.” CNB wil marktplaats voor handel in bloembollen, knollen en vaste planten blijven en is niet van plan om zelfs veredelingsbedrijven over te nemen.

Al langer in de aanbieding

Directeur Tim Kapiteijn van het bedrijf Kapiteijn uit Breezand, veredeling en teelt van o.a calla, is vooral verrast door de overname van Geerlings. „Het bedrijf Golden State Bulb Growers was al enkele jaren in de aanbieding. Van Sande was in ons vak ook al bekend dat kopers met een goed bod kans maakten voor overname. Nu zijn we in een keer twee concurrenten kwijt. Wat dat betekent voor de markt?  Dat is afwachten. Ik schat dat Dümmen Orange nu 60-80% marktaandeel heeft in calla. Het verschilt per land en productgroep. Wij zijn als Captain Calla in dat gewas nu de tweede grote partij in de wereld als het gaat om veredeling, sortiment en teelt. We gaan uit van eigen kracht. We groeien nog steeds, hebben goede soorten, werken samen met goede kwekers en hebben wereldwijd een groot netwerk.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties