Vakblad voor de Bloemisterij Opinie ‘Canada biedt ruimte aan buitenbeentjes’

‘Canada biedt ruimte aan buitenbeentjes’

0

De Canadese land- en tuinbouw wordt door de overheid gestimuleerd met een pakket maatregelen. Zo heeft de provinciale regering in Toronto een toeslag van 3 cent gelegd op de gasprijs, om gebruik van gas te ontmoedigen. Een gedeelte van dat geld komt terug in de vorm van financiering van energiebesparende maatregelen. Daarom hebben we een aanvraag ingediend voor het plaatsen van twee ketels met een warmtewisselaar met een rendement van 92%. Dit noemt men een eenvoudige aanvraag, omdat financiering vrijwel gegarandeerd is.

Er zijn ook aanvragen die meer papierwerk vereisen, maar niet garanderen dat het geld uiteindelijk toegekend wordt. Wanneer het bedrijf al energiezuinig is en minder besparing toegevoegd wordt, is er minder kans op toekenning.

Een ander door de overheid gedragen programma is het ‘Grow Your Farm Profit’ programma. In een tweedaagse workshop wordt uitgelegd hoe het schrijven van een bedrijfsplan kan helpen om je bedrijf gezonder te maken. Het richt zich op financieel management, productie, marketing, personeelsbeleid, sociale verantwoordelijkheid, bedrijfsopvolging, bedrijfsopzet en bedrijfsstrategie. Dit bedrijfsplan kan je ook helpen bij het aanvragen van ondersteuning van projecten.

We hebben de workshop deze winter gedaan. Samen met de volgende generatie, die interesse toont om meer te leren over het bedrijf en de bedrijfsvoering. Het is een goede oefening om het bedrijfsplan actueel te maken en kansen en bedreigingen voor ons bedrijf zichtbaar te maken. Tevens is vanwege verhoging van het minimum uurloon per 1 januari van $11,25 naar $14,00 de mogelijkheid van enige automatisering doorgerekend.

Op dit moment zijn de Olympische Winterspelen aan de gang. Nederland is superieur in schaatsen. Canada haalde een gouden medaille op de 10 km. Onze kijk op deze medaille is dat Canada ruimte biedt aan buitenbeentjes. Tot slot blijft er deze winter veel sneeuw vallen. Sommige weken werd er drie dagen sneeuw geschoven; een klus die gauw vier uur in beslag kan nemen. De sneeuw ligt op hopen langs de oprit. Nu hebben we weer een aantal warmere dagen. De sneeuwduinen dooien weer langzaam weg.

Angelle van Kleef,

Potplantenkweker Ontario, Canada

 

 

Reageer op dit artikel

avatar