Canadese tuinders benijden tuinbouwonderwijs Nederland

Arbeid is een van de uitdagingen voor Canadese kwekers. Het is met name lastig om ‘echte tuinders’ te vinden in het op een na grootste land ter wereld. De Canadezen benijden het niveau van het tuinbouwonderwijs in Nederland.

„Het afgelopen jaar was heel bijzonder. In maart, april, mei hielden we allemaal ons hart vast. Ik zat echt in de war over ons voortbestaan. Na Moederdag konden we de planten echter niet aanslepen”, vertelt Mike Steekelenburg. De Westlander startte in 2004 in Beamsville, Ontario samen met broer Neil, Cosmic Plant. Anno 2021 telen ze op 3 ha phalaenopsis.

Mike was een van de gasten van een uitzending over de tuinbouw in Canada van Jungle Talks op Paprika Tasty Radio vorige week donderdag. Over het algemeen draait de Canadese tuinbouw – ondanks covid-19 – goed. Een van de uitdagingen die Canadese telers hebben is arbeid.

Canada kent het Seasonal Agricultural Worker Program (SAWP) dat tuinders toestaat om tijdelijk buitenlandse werknemers in te huren als er geen Canadese werknemers voorhanden zijn. De werkers uit Mexico en bepaalde Caribische landen mogen acht maanden per jaar op kwekerijen in Canada werken.

Verder werken ze met lokale mensen. ‘Echte tuinders’ zijn in Canada echter moeilijk te vinden’. De Canadezen benijden het niveau van het tuinbouwonderwijs in Nederland. (..)

Lees het volledige artikel in de Bloemisterij editie 11. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties