Celstraf geëist tegen Timo Huges

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een onvoorwaardelijke celstraf van twaalf maanden tegen voormalig NS-topman Timo Huges in de zaak om mogelijke fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat meldt NU.nl.

Volgens het OM heeft voormalig Veolia-directeur René de Beer in ruil voor een baan geheime stukken van Veolia doorgespeeld aan de NS en was Huges daarvan op de hoogte. Tegen De Beer is een celstraf van acht maanden geëist.

Volgens de officier van justitie maakten de betrokken zich schuldig aan valsheid in geschrifte, omkoping en het lekken van bedrijfsgeheimen.

Huges heeft tijdens het proces gezegd dat hij ten onrechte wordt beschuldigd. Hij zou niet hebben geweten van de zwendel en zich nauwelijks hebben bemoeid met de aanbesteding. ”Onwaarachtig”, zei de officier daarover. ”Hij gaf feitelijk leiding aan de strafbare feiten.’’ Huges moest als gevolg van de affaire aftreden.

Tegen twee directeuren van NS-dochterbedrijf Qbuzz werden werkstraffen en boetes tot 50.000 euro geëist. De bestuurder van NS-dochter Abellio hoorde tien maanden cel eisen.

De zaak kwam aan het licht nadat de NS zelf onregelmatigheden had ontdekt. Uiteindelijk ging de opdracht alsnog naar Arriva, die eerder tweede werd in de aanbestedingsprocedure.

Tegen de NS zelf werd dinsdag een boete van 3 miljoen euro geëist. Eerder kreeg het spoorwegbedrijf al een boete van 41 miljoen euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Timo Huges was jarenlang directeur van VBA en later van FloraHolland.

De uitspraak volgt op 21 december.

Bron: Nu.nl

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mart
Mart
5 jaren geleden

De (oude) VBA staat/stond er in sowieso in het Westland om bekend niet bepaald een goede neus te hebben voor accurate en voortvarende bestuurders !