’Chaos bij invoering kilometerheffing in België’

  Transport en Logistiek Nederland (TLN) spreekt over een chaos op de Belgische wegen sinds de kilometerheffing vannacht is ingevoerd. Ze overweegt juridische stappen.

  Boze vrachtwagenchauffeurs blokkeren vandaag (1 april) in België een aantal snelwegen. Ze zijn het niet eens met de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens. De belangrijkste weg waar de truckers nu actievoeren is volgens de gegevens van de ANWB de E411 Brussel – Luxemburg. Deze wordt in beide richtingen geblokkeerd bij Achêne (30 km ten zuiden van Namen). De acties blijven vooralsnog beperkt tot Wallonië.

  Kastje in de wagen
  Vanaf 1 april moeten alle zware vrachtwagens (> 3.5 ton) die door België rijden een kilometerheffing betalen. Dat gaat via een geautomatiseerd systeem met een kastje in de wagen.

  Zaken niet op orde
  TLN signaleert dat de verantwoordelijke Belgische instanties ViaPass en Satellic hun zaken bij lange na niet op orde hebben. Nederlandse transporteurs ondervinden grote leverings- en technische problemen met de tolkastjes. Het is volgens TLN voor een groot aantal vervoerders onmogelijk om op tijd aan hun verplichtingen te voldoen.
  Inmiddels hebben ook transportorganisaties in België, Frankrijk, Duitsland en de Europese koepelorganisatie IRU opgeroepen tot uitstel totdat alle problemen zijn opgelost. Dat is destijds ook gebeurd met de Maut, de Duitse kilometerheffing. TLN heeft haar hartekreet inmiddels aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu overgebracht.
  TLN roept de Belgische instanties nogmaals op om de handhaving van de tolheffing tot nader order uit te stellen. Mochten de Belgische instanties doof blijven voor deze noodsignalen, dan bekijkt TLN de mogelijkheden om juridische stappen te ondernemen. Gezien de enorme lijst aan klachten is TLN vol vertrouwen dat een Belgische rechter de instanties tot inkeer brengt.

  Bron: Vakblad voor de Bloemisterij